Administrarea Parcului National Calimani in atentia specialistilor

Directorul Directiei Silvice Suceava , Nichifor Tofan a declarat in deschiderea lucrarilor ca organizarea acestui eveniment a fost precedata de semnarea, luni, de catre reprezentantii Regiei Nationale a Padurilor si cei ai Ministerului Mediului, a variantei finale a contractelor privind preluarea administrarii parcurilor nationale de catre RNP.

Tofan a spus ca si Parcul Caliman intra in categoria parcurilor nationale , iar DS Suceava va intocmi in urmatorii doi ani un plan managerial de administrare a acestui parc tinindu-se cont de sugestiile autoritatilor locale , a comunitatilor locale aflate in vecinatatea parcului, dar mai ales prin consultarea specialistilor din domeniul protejarii ariilor naturale.

El a spus ca, pe termen scurt, prioritatea DS Suceava este sa angajeze personalul care va deservi Parcul National Calimani , iar in acest sens se vor face „selectii riguroase” astfel incit doar oamenii pasionati de natura sa poata accede in aceste posturi.

Seful Parcului National Calimani, ing.Horia Grozavu a spus ca acesta se intinde pe o suprafata de 384,2 ha si este caracterizat in etajul subalpin al muntilor Calimani , de vegetatie forestiera, cu inaltimi reduse, cu forme in drapel si tiritoare cum ar fi molid, jneapan, ienupar, zimbru, arin verde, in timp ce „etajul montande molidisuri este dominat de molid , care realizeaza masive inchegate, pe alocuri cu: plop tremurator, salcie capreasca, scorus, mesteacan, care raman in plafonul inferior”.

Muntii Calimani se intind in partea de sud-vest a judetului Suceava unele virfuri avind altitudini de peste 2100 de metri. Muntii Calimani sint de natura vulcanica fiind rezultatul unor puternice eruptii vulcanice , relieful acestora fiind caracterizat de terase mari, dispuse in trepte.

Potrivit specialistilor, in afara de peisaj, Parcul National Calimani prezinta o importanta stiintifica mai ales pentru ca aici se afla un arboret natural in amestec de molid si zimbru, unic in Romania si rar in Europa.