Administrarea Parcului National Calimani in atentia specialistilor


Intră acum și în grupul de

Directorul Directiei Silvice Suceava , Nichifor Tofan a declarat in deschiderea lucrarilor ca organizarea acestui eveniment a fost precedata de semnarea, luni, de catre reprezentantii Regiei Nationale a Padurilor si cei ai Ministerului Mediului, a variantei finale a contractelor privind preluarea administrarii parcurilor nationale de catre RNP.

Tofan a spus ca si Parcul Caliman intra in categoria parcurilor nationale , iar DS Suceava va intocmi in urmatorii doi ani un plan managerial de administrare a acestui parc tinindu-se cont de sugestiile autoritatilor locale , a comunitatilor locale aflate in vecinatatea parcului, dar mai ales prin consultarea specialistilor din domeniul protejarii ariilor naturale.

El a spus ca, pe termen scurt, prioritatea DS Suceava este sa angajeze personalul care va deservi Parcul National Calimani , iar in acest sens se vor face „selectii riguroase” astfel incit doar oamenii pasionati de natura sa poata accede in aceste posturi.

Seful Parcului National Calimani, ing.Horia Grozavu a spus ca acesta se intinde pe o suprafata de 384,2 ha si este caracterizat in etajul subalpin al muntilor Calimani , de vegetatie forestiera, cu inaltimi reduse, cu forme in drapel si tiritoare cum ar fi molid, jneapan, ienupar, zimbru, arin verde, in timp ce „etajul montande molidisuri este dominat de molid , care realizeaza masive inchegate, pe alocuri cu: plop tremurator, salcie capreasca, scorus, mesteacan, care raman in plafonul inferior”.

Muntii Calimani se intind in partea de sud-vest a judetului Suceava unele virfuri avind altitudini de peste 2100 de metri. Muntii Calimani sint de natura vulcanica fiind rezultatul unor puternice eruptii vulcanice , relieful acestora fiind caracterizat de terase mari, dispuse in trepte.

Potrivit specialistilor, in afara de peisaj, Parcul National Calimani prezinta o importanta stiintifica mai ales pentru ca aici se afla un arboret natural in amestec de molid si zimbru, unic in Romania si rar in Europa.


Intră acum și în grupul de