Maternitatea din Radauti, inchisa pentru a doua oara in acest an. Vezi din ce cauza


Intră acum și în grupul de

Maternitatea din Rădăuţi va fi închisă timp de zece zile pentru efectuarea unor proceduri de dezinfecţie, după ce a fost depistat un focar de infecţie nosocomială (intraspitalocească) la şase nou născuţi care au contactat stafilococul auriu medicilino-rezistent. Până la finalizarea dezinfecţiei, naşterile din zona Rădăuţi vor fi preluate de Spitalul Judeţean Suceava.

Anunţul a fost făcut, joi, de directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, Cătălina Zorescu, care a arătat într-o conferinţă de presă, că cei şase nou născuţi au fost internaţi şi trataţi în Secţia de chirurgie infantilă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, evoluţia lor fiind favorabilă, doar  doi dintre aceştia fiind şi în prezent internaţi.

Catalina Zorescu

Directorul adjunct al DSP Suceava a explicat că primul caz a fost semnalat în data de 19 noiembrie, fiind considerat debutul focarului, dar că DSP Suceava a fost sesizată despre cazuri de epidemiologul Spitalului Judeţean Suceava în data de 16 decembrie, iar ultimele două cazuri internate în spitalul sucevean au fost în 17 decembrie.

Cei şase nou născuţi au vârste cuprinse între şase şi 22 de zile, cinci dintre ei au avut abcese cu diverse localizări, iar unul, mai grav, a suferit de osteomielită de femur (infecţia osului femural).

Ea a arătat că Maternitatea Rădăuţi s-a mutat în actuala locaţie în data de 4 decembrie, amenajată într-un mod deosebit fiind inclusă în programul de reabilitare al maternităţilor finanţat de Banca Mondială, iar până în 4 decembrie a funcţionat în alt spaţiu. „Ancheta epidemiologică nu este finalizată, dar din datele preliminare bănuim că nu condiţiile de spitalizare au dus la apariţia acestui episod epidemic, ci anumite deficienţe de igienă în rândul personalului medico-sanitar”, a spus Zorescu.

Ea presupune că nu s-au respectat reguli simple la care medicii epidemiologi fac apel mereu, dar că multora, aceste reguli li se par banale şi de aceea nu le respectă întotdeauna cu stricteţe. „Vorbesc aici de spălatul mâinilor”, a spus Zorescu.

Ea a menţionat că DSP Suceava a luat măsura dură de închidere temporară a Maternităţii Rădăuţi ce permite DSP şi conducerii spitalului să deruleze operaţiuni de curăţenie şi dezinfecţie foarte serioase care nu s-ar fi putut derula în prezenţa mamelor şi copiilor nou născuţi.

Zorescu a mai spus că stafilococul auriu medicilino-rezistent este un microb specific de spital care capătă rezistenţă la antibiotice. „În prezent, personalul medico-sanitar din maternitate a fost investigat pentru a se vedea dacă există purtători ai acestui microb, vor fi verificate documentele existente şi tot personalul va fi testat în privinţa modului de cunoaştere a legislaţiei şi a normelor de igienă specifice”, a spus Zorescu.

Directorul adjunct al DSP Suceava a mai spus că dintre mamele internate, una singură a contactat microbul şi urmează tratamentul specific.

Ea a menţionat că Maternitatea Rădăuţi a mai fost închisă în acest an, pentru o săptămână, pentru dezinfecţie, în luna iunie, când funcţiona în vechiul spaţiu, după ce s-a înregistrat o infecţie cu bacilul piocianic la un nou născut.

Zorescu a spus că reproşează conducerii Spitalului Rădăuţi că nu a informat DSP Suceava despre cazuri, iar alerta a venit din partea Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava unde fuseseră internaţi nou-născuţii din Rădăuţi.

Managerul Spitalului Rădăuţi, Dorin Tibeică, a declarat că Maternitatea Rădăuţi a fost inclusă în programul de reabilitare, derulat de Guvern şi Banca Mondială, iar prin procedura proiectului, spitalul avea obligaţia să asigure continuitatea funcţionării secţiei. „Iniţial, durata lucrărilor era prevăzută pentru patru luni, dar din cauza problemelor de finanţare, lucrările au durat un an şi jumătate”, a spus managerul spitalului.

El a arătat că s-a găsit un alt spaţiu şi că s-a lucrat „în condiţii grele” şi că s-a făcut tot ceea ce era necesar pentru asigurarea asistenţei medicale, fiind însă probleme legate de asigurarea circuitelor funcţionale.

Tibeică a precizat că nu au fost probleme legate de asigurarea materialelor sanitare şi a substanţelor dezinfectante şi că au fost derulate instruiri periodice ale personalului medico-sanitar în conformitate cu legislaţia.

În luna noiembrie în Maternitatea Rădăuţi s-au născut 118 copii, iar de la începutul lunii decembrie au fost 48 de nou-născuţi, a spus Tibeică.


Intră acum și în grupul de