Guvernul a reglementat organizarea pietei de cereale


Intră acum și în grupul de

Astfel, se instituie organizarea pietei pentru cereale, care reglementeaza mecanismele de piata interna si comertul exterior cu aceste produse.

Produsele care intra sub incidenta mecanismelor stabilite in cadrul organizarii pietei pentru cereale, sunt: porumb dulce, proaspat sau refrigerat; porumb dulce uscat, intreg, taiat, felii, bucati sau sfaramat, dar nepreparat astfel, altul in afara hibrizilor pentru insamantare; grau comun si meslin destinat insamantarii; alac (triticum spelta), grau comun si meslin, altele decat pentru insamantare; secara; orz; ovaz; porumb pentru insamantare, altul decat hibrid, porumb, altul decat pentru insamantare, boabele de sorg, altele decat hibrizii pentru insamantare; hrisca, mei, seminte de iarba canarasului, alte cereale; grau dur; faina de grau sau meslin; faina de secara; crupe, gris si aglomerate sub forma de pelete din grau, malt, chiar prajit.

Pentru aceste produse anul de piata incepe la 1 iulie si se sfarseste la data de 30 iunie a anului urmator.

In functie de conjunctura pietei cerealelor, pentru fiecare an de piata se stabilesc prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, produsele agricole, cotele aferente fiecarui produs care se va constitui in stocuri publice de interventie (reprezinta cantitatea de cereale care indeplinesc criteriile de eligibilitate privind interventia si este achizitionata de pe piata interna de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, Insustrie Alimentara si Dezvoltare Rurale prin serviciile judetene infiintate pentru executarea functiilor tehnice) si pretul de interventie (reprezinta pretul cu care organismul de interventie autorizat achizioneaza un produs agricol in limita si in conditiile cotei stabilite, atunci cand pretul de pe piata al acestui produs scade sub pretul de interventie) valabil pentru anul de piata.

Pretul de interventie valabil in luna mai va ramane acelasi pentru porumb si sorg si in lunile iulie, august si septembrie ale aceluiasi an. Pretul de interventie se aplica cantitatilor de cereale care se livreaza en-gross la depozite, inainte de descarcarea din mijloacele de transport si are aceiasi valoare pentru toate centrele de interventie desemnate. Pe parcursul unui an de piata, pretul de interventie se modifica lunar, prin aplicarea unor coeficienti de corectie.

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, Industrie Alimentara si Dezvoltare Rurala, ca institutie publica constituita prin lege, va achizitiona prin serviciile judetene infiintate pentru executarea functiilor tehnice, cereale oferite din productia interna care indeplinesc conditiile prevazute, in special cele referitoare la cantitate si calitate. Perioada in care se achizitioneaza cereale oferite la interventie este cuprinsa intre 1 august si 30 aprilie. Achizitionarea cerealelor se realizeaza cu preturi care se stabilesc pe baza pretului de interventie, la care se aplica daca este necesar, indici de corectie in functie de calitatea cerealelor oferite la vanzare.

Normele metodologice privind procedurile de aplicare a sistemului de interventie pe piata cerealelor vor fi aprobate prin Ordin al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale.

Operatiunile de import si export cu state terte, pentru produsele mentionate se desfasoara pe baza de certificat de import sau certificat de import sau certificat de export, a caror eliberare este conditionata de constituirea unor garantii in favoarea autoritatii competente, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

Hotararea intra in vigoare la 60 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial.


Intră acum și în grupul de