Termica a cerut in instanta, rezilierea contractului de transport-distributie a agentului termic in municipiu


Intră acum și în grupul de

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că administratorii judiciari ai Termica SA au cerut, în instanţă, rezilierea contractului de transport-distribuţie a agentului termic în municipiu motivând că nu pot asigura acest serviciu întrucât Consiliul local nu a acceptat majorarea cu 62 la sută a tarifelor de transport şi distribuţie, de la 120 lei/gigacalorie, la 197,91 de lei/gigacalorie, preţ care se adaugă la preţul de producţie al agentului termic de 116 lei/gigacalorie.

Ion Lungu2

Potrivit edilului-şef sucevean, în aceste condiţii trebuie să fie demarate procedurile pentru selecţia unui nou operator care să asigure transportul şi distribuţia agentului termic în municipiu, precizând că va fi convocată o şedinţă extraordinară a CL Suceava la mijlocul lunii martie pentru adoptarea caietului de sarcini. „Am simulat o foaie de parcurs, iar în varianta optimistă, la 15 iunie, am putea avea desemnat noul operator”, a spus Lungu.

El a fost întrebat dacă renunţarea la asigurarea transportului şi distribuţiei agentului termic în municipiu nu înseamnă falimentul Termica SA, care va rămâne astfel fără nicio activitate, dar a evitat să răspundă, menţionând că de la intrarea societăţii în insolvenţă municipalitatea, deşi este unicul acţionar, nu mai are nici un dialog cu reprezentanţii societăţii.

Administratorii judiciari ai Termica SA Suceava au mai deschis o acţiune în justiţie prin care cer Primăriei ca suprafaţa de 155 de hectare de teren pe care este amplasată Termica să fie predată societăţii, dar şi repunerea a 70 de milioane de lei în capitalul social al firmei.

Societatea Termica SA Suceava, care a asigurat până în noiembrie 2013 agentul termic în sistemul centralizat din municipiu, este în insolvenţă de la jumătatea lunii iunie şi asigură doar activitatea de transport şi distribuţie.

 Datoriile totale ale Termica SA se ridică la 45,9 milioane de lei, din care cea mai mare parte, 26 de milioane de lei, către furnizorul de cărbune Unicom Holding.

 Termica SA poate să mai asigure transportul şi distribuţia până în luna mai 2014 când expiră şi prelungirea licenţei pentru această activitate, iar Primăria Suceava a selectat o firmă, ATH Energ Bucureşti care urmează să asigure consultanţa pentru organizarea licitaţiei în vederea desemnării noului operator care va asigura transportul şi distribuţia agentului termic în municipiu.

Populaţia municipiului Suceava beneficiază de agent termic, în sistem centralizat, din luna noiembrie 2013 de la noua centrală de cogenerare pe bază de biomasă, o investiţie a firmei Bioenergy Suceava SRL, având ca acţionar firma Adrem Invest.


Intră acum și în grupul de