La Falticeni, au avut loc manifestari dedicate sculptorului Ion Irimescu


Intră acum și în grupul de

În zilele de 26 şi 27 februarie a.c., la Fălticeni au avut loc manifestări culturale în cadrul programului „Irimescu 111”, manifestări organizate de Primăria municipiului Fălticeni, Muzeul de Artă „Ion Irimescu” şi Asociaţia Fălticeni Cultural.

Potrivit organizatorilor, în cele două zile, circa 3.000 de persoane au vizitat Muzeul de Artă „Ion Irimescu”. Accesul vizitatorilor a fost gratuit.

irimescu_111_7

Miercuri, 26 februarie, peste 300 de elevi au participat la atelierele de creaţie – modelaj şi desen organizate de muzeografii Muzeului de Artă „Ion Irimescu”. Toţi copiii au fost premiaţi cu diplome, cărţi, iar Primăria Fălticeni le-a oferit dulciuri.

Joi, 27 februarie, ziua de naştere a maestrului Ion Irimescu, sala de festivităţi „Pictor Aurel Băeşu” a fost neîncăpătoare pentru sutele de invitaţi care au răspuns invitaţiei de a participa la tradiţionala întâlnire cu prietenii Patriarhului Artelor Româneşti.

Printre invitaţi s-au numărat: ÎPS PIMEN,  Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţiului, Cătălin Nechifor , preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Ovidiu Donţu, senator PSD de Suceava, primarul Cătălin Coman, criticii de artă Gheorghe Macarie şi Gheorghe Ciobanu, scriitoarea Doina Cernica, executorii testamentari ai maestrului, oameni de cultură.

“Deşi materia îşi are rostul şi frumuseţea ei, ea poate fi modelată ca să fie mesageră a unor valori spirituale. Arta plastică pe care a slujit-o Ion Irimescu trebuie să ne înveţe că acestă preocupare contribuie mult la formarea sufletească şi morală a omului, pentru că ea sensibilează sufletul, vrea să treacă dincolo de materia văzută cu ochiul trupesc, trebuie admirată cu ochiul sufletesc”, a declarat ÎPS PIMEN.

“Dacă astăzi ne mândrim cu Fălticeniul, piatra de temelie înseamnă Ion Irimescu. Înseamnă că la Fălticeni acest filon cultural este păstrat”, a declarat preşedintele Cătălin Nechifor.

“Cu autoritatea geniului, maestrul Ion Irimescu reprezintă un simbol pentru cultura română şi un model pentru generaţiile de tineri sculptori”, a declarat senatorul Ovidiu Donţu.

“Evenimentele din această săptămână reprezintă un nou început pentru tot ceea ce înseamnă activitatea culturală la Fălticeni. Am încercat şi cred că am reuşit să dăm o anumită nuanţă de dinamism manifestărilor. Îl cinsitim pe Ion Irimescu când facem ceva referitor la tot ceea ce a însemnat opera dumnealui”, a declarat primarul Cătălin Coman.

Partea artistică a zile de joi a fost asigurată de tinerii artişti din Fălticeni: Trupa de teatru “Birlic”, Loredana Loghin, Paul Adrian Tihan, Mateiana Anechiforesei, Andrei Tofan, Carmen Navrea, Andreea Andrei, Maria Lupu.

În partea a doua a evenimentului de joi, publicul a fost invitat în “Sala Bronzurilor” din Muzeul de Artă “Ion Irimescu”, pentru recitalul cvartetului de coarde al elevilor de la Colegiului de Artă ”Ciprian Porumbescu” din Suceava (Mihail Ciprian Reuţ – vioara I,  Bianca Sumanariu – vioara II, Ioana Simionel – vioara III şi Lucian Iacob – violoncel, coordonator prof. Claudia Mihuleac) şi recitalul artiştilor Operei Naţionale Române din Iaşi (soprana Cristina Grigoraş, mezzosoprana Marinela Nicola şi pianista Simona Gâdei).


Intră acum și în grupul de