Sucevenii risca sa ramana fara apa calda de Pasti. Vezi la cat se ridica datoriile la incalzire


Intră acum și în grupul de

Datoriile sucevenilor la plata energiei termice se ridică la 21 de milioane de lei, a declarat, miercuri, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, subliniind că populaţia ar trebui să înţeleagă că nu se pot oferi servicii fără ca acestea să fie achitate. Potrivit edilului-şef sucevean, sunt restanţe la plata masei lemnoase folosite de centrala termică care funcţionează pe bază de biomasă. „Dacă nu se plătesc datoriile rămânem fără apă caldă. Lemnul ajunge până la Paşti”, a spus primarul, într-o conferinţă de presă.

ion lungu

Lungu a mai declarat că va propune Consiliului Local Suceava începerea procedurilor pentru delegarea serviciului de transport şi distribuţie a agentului termic în municipiu, menţionând că actuala societate care asigură acest serviciu, Termica SA, aflată în insolvenţă nu va putea participa la licitaţie.

El a subliniat că nu poate fi de acord cu propunerea liberalilor suceveni de a se organiza un referendum prin care populaţia să decidă dacă doreşte în continuare sistem centralizat de termoficare.

Lungu a explicat că prin două hotărâri, din 2005 şi 2008, Consiliul local Suceava a stabilit că sistemul de încălzire în municipiu este cel centralizat. În baza acestor hotărâri s-au făcut investiţii importante. Nu cred că e o soluţie ca fiecare să aibă centrală proprie”, a spus Lungu.

Liderul PNL Suceava, Alexandru Băişanu, a declarat, vineri, că populaţia municipiului Suceava ar trebui să se pronunţe prin referendum dacă doreşte să investească 50-60 de milioane de euro în reţelele de termoficare, renunţarea la sistemul centralizat sau parteneriat public-privat în termoficare.

 Băişanu a spus, într-o conferinţă de presă, că soluţia pe care o propune primarul Sucevei, Ion Lungu, de delegare de gestiune a serviciului de transport şi distribuţie, iar municipalitatea să investească între 50 şi 60 de milioane de euro în reabilitarea reţelelor de termoficare este cea mai păguboasă pentru oraş.

El a explicat că mai mult de jumătate dintre locuinţele din municipiu au sistem propriu de încălzire, iar aceşti locuitori vor trebui să achite din taxele lor, 50-60 de milioane de euro pentru ca reţelele termice să fie înlocuite. Merită să băgam aceşti bani în reţeaua de termoficare?”, s-a întrebat Băişanu care a menţionat că, anual, se debranşează de la sistemul centralizat 1.500 de locuinţe.

Liderul liberal sucevean a calculat că pentru cei care sunt acum racordaţi la sistemul centralizat de termoficare, costul achiziţionării de centrale termice de apartament se ridică la puţin peste opt milioane de euro.

Băişanu consideră că o soluţie viabilă este un parteneriat public-privat astfel încât firma care se va ocupa de distribuţia şi transportul agentului termic să şi investească în modernizarea reţelelor de termoficare.


Intră acum și în grupul de