Noi consultari politice privind termoficarea la Suceava. Participantii se apropie de un rezultat


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a convocat pentru luni o întâlnire între reprezentanţii principalelor grupuri politice din Consiliul Local în vederea găsirii unei soluţii acceptate de comun acord pentru stabilirea modalităţii în care se face delegarea serviciului de transport şi distribuţie a agentului termic.

Unul dintre participanţii la întâlnire, viceprimarul liberal Ovidiu Doroftei, a declarat că situaţia nu a fost clarificată şi că joi se va organiza o nouă întâlnire.

ovidiu doroftei2

Doroftei a explicat că atât timp cât problema patrimonială a reţelelor de transport a agentului termic nu este soluţionată, nu se pot face paşi mai departe în cadrul discuţiilor.

Viceprimarul face referire la faptul că sunt conducte şi pompe din sistemul de transport şi distribuţie care aparţin Termica SA şi sunt girate în contul unor datorii către ACET SA.

Primăria nu poate să transfere activitatea de transport şi distribuţie decât dacă întregul sistem aparţine municipalităţii.

Doroftei a arătat că şi consilierii PSD doresc clarificarea problemelor de patrimoniu. Totodată, consilierii PSD vor şi înfiinţarea unei societăţi comerciale a municipiului care să gestioneze activitatea de transport şi distribuţie a agentului termic, dar această propunere poate fi aplicată abia în a doua jumătate a anului când se poate face rectificare bugetară.

Liderul consilierilor locali PDL, Lucian Harşovschi, a declarat că din discuţiile purtate, atât PSD cât şi PNL par să fie de acord cu punctul de vedere susţinut încă de la început de PDL, adică delegarea serviciului de transport şi distribuţie unei societăţi care să asigure aceste servicii la preţul cel mai mic.

lucian harsovschi 1

El a mai spus că PSD doreşte ca soluţie de avarie, în cazul în care nu se prezintă nicio firmă la licitaţie, înfiinţarea unei societăţi a municipalităţii care să preia această activitate. „Se intenţionează ca în şedinţa Consiliului local să se intre cu o soluţie de consens. Vor mai fi făcute amendamente la caietul de sarcini al licitaţiei”, a spus Harşovschi.

 Consiliul Local Suceava a respins, joi, proiectul iniţiat de primarul Ion Lungu privind delegarea serviciului de transport şi distribuţie a energiei termice, liberalii susţinând că doresc un referendum prin care sucevenii să se pronunţe dacă mai doresc sistem de încălzire centralizat, iar social-democraţii consideră că municipalitatea ar trebui să-şi înfiinţeze propriul serviciu de distribuţie a agentului termic şi să nu mai fie atribuit unei firme private.

De precizat că la şedinţa Consiliului Local de joi nu au fost prezenţi consilierii PDL, în afară de Lucian Harşovschi, acesta fiind preşedinte de şedinţă. Potrivit lui Harşovschi, democrat liberalii nu au fost prezenţi la această şedinţă pentru a demonstra faptul că USL, adică PNL şi PSD, funcţionează „doar atunci când au interese proprii, şi nu când este vorba despre interesul sucevenilor”. „Am vrut să vedem cum funcţionează Uniunea Social Liberală la Suceava, şi mă refer la PNL şi PSD. Ştim cu toţii că atunci când au fost interese personale sau de partid v-aţi mobilizat şi aţi fost prezenţi la vot. Acum suntem aici pentru interesul sucevenilor, şi e bine ca ei să ştie că USL a venit să le rezolve problemele. Noi, cei de la PDL, atunci când a fost nevoie pentru a demara acest proces pentru concesionarea distribuţiei şi transportului energiei termice am fost responsabili şi am dat voturile necesare”, le-a transmis Lucian Harşovschi consilierilor PNL şi PSD.

Liderul grupului de consilieri PDL a precizat că sucevenii au trimis în Consiliul Local 12 consilieri PNL şi PSD, şi că aceştia trebuiau să demonstreze că sunt capabili să ia o decizie atunci când vine vorba despre binele sucevenilor. „Încă din prima zi le-au promis sucevenilor doar lapte, miere şi bunăstare. Acum, după 631 de zile, PSD şi PNL arată numai demagogie. Populaţia aştepta să vadă dacă USL funcţionează şi atunci când este vorba despre interesul sucevenilor, şi nu doar atunci când au interese. Când au chef, cei de la USL spun că sunt la putere, însă când nu vor să aibă vreo responsabilitate spun că sunt în opoziţie”, a spus Lucian Harşovschi, care a adăugat că toate amendamentele pe care le-a preluat de la sindicalişti şi pe care el le-a făcut la caietul de sarcini pentru organizarea acestei licitaţii au fost respinse prin voturile PSD şi PNL.


Intră acum și în grupul de