Depasirea pragului sonic al unui avion a pus autoritatile sucevene pe jar


Intră acum și în grupul de

Autorităţile sucevene au căutat vineri după amiaza un avion care s-ar fi prăbuşit în zona Mănăstirea Humorului, dar acest fapt nu s-a confirmat. Bubuitura auzită de localnici a fost determinată de depăşirea pragului sonic de un avion militar care a trecut deasupra zonei.

Poliţişti, jandarmi, silvicultori şi angajaţi ai ISU Suceava au verificat zona respectivă în vederea identificării posibilului avion prăbuşit, dar fără rezultate.

Totodată, un avion al Clubului Fly Bucovina a survolat întreaga zonă pentru a verifica din aer dacă în pădure sau pe dealurile din apropierea Mănăstirii Humorului se află epava unui avion.

După verificări s-a constatat că în zonă nu s-a prăbuşit nici un avion.

În urma coraborării datelor existente, autorităţile au stabilit că bubuitura auzită de locanici a fost doar zgomotul produs de un avion militar care a trecut pe deasupra zonei respective şi care a depăşit pragul sonic.

ISU Suceava a transmis un comunicat în care explică evenimentul şi pe care îl publicăm integral.

Având în vedere informaţiile referitoare la prăbuşirea unui avion în judeţul Suceava, Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava este abilitat să informeze asupra faptului că, în urma verificărilor efectuate, incidentul nu se confirmă.

 

Vineri, 21 martie a.c., în jurul orei 15:15, o persoană domiciliată în localitatea Mănăstirea Humorului, a sesizat pe un număr de telefon privat, despre faptul că a observat în zonă un avion care zbura, iar după ce a trecut peste o coamă de munte, a auzit un zgomot puternic.

O informaţie similară a venit, tot prin intermediul unui număr de telefon privat, pentru o altă zonă din judeţ, respectiv, comuna Frasin.

Florin Sinescu, prefectul judeţului Suceava, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a dispus constituirea unui centru de comandă, format din şefii Inspectoratelor judeţene pentru Situaţii de Urgenţă, de Poliţie şi de Jandarmi.

Întrucât informaţiile erau confuze, iar condiţiile atmosferice permiteau vizualizarea zonei cu acurateţe, s-a dispus survolarea zonei cu ajutorul a două avioane de agrement, aflate în apropiere.

În acelaşi timp, s-a dispus şi o căutare la sol, în punctele de unde s-au primit informaţiile, prin forţe ale structurilor specializate, după cum urmează: Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava cu 11 autospeciale şi 37 de militari, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava cu 5 autospeciale şi 22 de poliţişti, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava cu o autospecială şi patru militari, precum şi 10 lucrători ai Direcţiei Silvice Suceava.

Coroborând informaţiile primite, precum şi faptul că turnul de control de la Aeroportul Suceava nu a confirmat căderea unui aparat de zbor, iar mesajele care soseau telefonic precizau faptul că s-a auzit doar un zgomot, neurmat de alte semne specifice unui accident aviatic (fum, flacără, aparat de zbor la sol etc.), la ora 17:30 s-a dispus încetarea verificărilor, concluzia fiind că incidentul nu se confirmă.


Intră acum și în grupul de