A fost semnat contractul de finantare pentru consolidarea Muzeului de Istorie din Suceava!


Intră acum și în grupul de

Contractul de finanţare de 60,6 milioane de lei pentru consolidarea, restaurarea şi reamenajarea Muzeului de Istorie din Suceava, a fost semnat, luni, de preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, şi de directorul  Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord Est, Constantin Apostol.

Şeful administraţiei judeţene a declarat într-o conferinţă de presă, că această finanţare este „un ultim tren” pentru Axa 5 din POR 2007-2013, iar Muzeul de Istorie va fi o nouă atracţie pentru turiştii care vin în judeţ.

nechifor, apostol, ursu

 La rândul său, şeful ADR Nord Est, Constantin Apostol, a declarat că proiectul este complex şi unul dintre cele mai importante din regiunea de nord est alături de Complexul mitropolitan din Iaşi. „Este un proiect necesar într-un judeţ turistic”, a spus Apostol care a menţionat că finanţarea se asigură din economii realizate la alte proiecte din cadrul aceleiaşi axe. El a mai declarat că tot din economii urmează să fie finanţate un proiect al CJ Suceava de 1,6 milioane de euro, Turism montan în Bucovina, şi un altul de 1,38 de milioane de euro depus de Primăria Fălticeni pentru amenajarea parcului Nada Florilor.

 Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a spus că după modernizarea Muzeului de Istorie se vor regândi expoziţiile permanente, urmând să fie două teme majore: Suceava medievală şi Bucovina. El a spus că la sfârşitul lunii aprilie vor fi mutate toate exponatele şi a precizat că ceea ce a avut până acum Muzeul de Istorie ca expoziţie permanentă reprezintă doar sub un procent din ceea ce deţine în depozite.

 Pentru depozitarea patrimoniului cultural-naţional se află în derulare procedura de selecţie a unui spaţiu special, cu microclimatul necesar conservării acestor obiecte.

 Ursu nu a exclus ca pe perioada modernizării muzeului, Sala Tronului, care reconstituie cu atmosfera de la curtea lui Ştefan cel Mare, să fie vizitată într-o altă locaţie, dar tot în regim de muzeu.

 Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a explicat că în paralel cu procedura de încheiere a contractului de finanţare a proiectului s-au desfăşurat şi procedurile de selecţie a firmelor care se vor ocupa de execuţie şi că în scurt timp va fi anunţat şi câştigătorul licitaţiei.

 Totodată, autorităţile sucevene intenţionează mutarea secţiei Arhivelor Naţionale din sediul actual, care este o aripă a clădirii unde funcţionează Muzeul de Istorie, urmând ca întreaga clădire să fie consolidată, iar după modernizare în spaţiul respectiv să fie amenajat Muzeul de Artă al Bucovinei.

 Corpul central al clădirii actualului sediu al Muzeului Bucovinei a fost construit în perioada 1901-1903 după planurile arhitectului austriac Johann Buchner pentru sediul Prefecturii Districtului Suceava din perioada administraţiei austriece din Bucovina. Arhitectura clădirii are o dominantă neoclasică caracteristică instituţiilor administrative austriece.


Intră acum și în grupul de