Întreprinderile sociale din Suceava și Botoșani ar putea fi sprijinite, inclusiv prin alocarea de contracte de achiziții ale administrațiilor locale, propunerea primei conferințe regionale la Suceava


Intră acum și în grupul de

Asociația Biosilva în parteneriat cu Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina, Filiala Județeană Botoșani a Asociației Comunelor din România, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale – FONSS, Facultatea de Drept și Științe Administrative și Facultatea de Ştiinte Economice şi Administraţie Publică din cadrul Universității “Ștefan cel Mare” Suceava au organizat la Suceava Conferința regională “Soluții eficiente pentru susținerea economiei sociale” și Târgul economiei sociale Bucovina – ediția I cu scopul de a crește vizibilitatea structurilor de economie socială înființate în ultimii ani prin proiecte europene în Regiunea de Nord-Est a României și de a identifica soluții pentru susținerea sectorului economiei sociale.

În cadrul Conferinței regionale “Soluții Eficiente Pentru Susținerea Economiei Sociale” moderată de dna. Mihaela Munteanu, reprezentant al FONSS, au fost prezentate o serie de propuneri precum:

– consolidarea unui grup de lucru pentru sprijinirea economiei sociale la nivel regional format din reprezentanți ai Asociației Biosilva, Institutului pentru Parteneriat Social Bucovina și Filiala Județeană Botoșani a Asociației Comunelor din România ca principali promotori ai conceptului de economie socială în regiune, din reprezentanți ai mediului academic, reprezentanți ai consiliilor județene ale județelor Suceava și Botoșani, parlamentari și reprezentanți ai instituțiilor publice și organizațiilor cu activitate directă în acest domeniu;

– îmbunătățiri legislative care vizează: Legea economiei sociale 219/2015, Legea achizițiilor publice 98/2017, Legea privind venitul minim garantat 416/2001, Legea uceniciei 279/2005 și legislația conexă.

–  includerea sectorului economiei sociale în strategiile regionale, județene și locale;

–  promovarea ca politică locală a deciziei ca între 5-10% pentru achizițiile de servicii și produse realizate de autorități să fie prin contracte rezervate pentru intreprinderile sociale de inserție;

– generarea prin AJOFM a unor măsuri active de ocupare a persoanelor vulnerabile în cadrul intreprinderilor sociale de inserție;

– susținerea formării profesionale la locul de muncă în cadrul intreprinderilor sociale de inserție;

– promovarea exemplelor de bună practică în susținerea structurilor de economie sociale de către comunitățile rurale din județele Suceava și Botoșani și impactul funcționării acestora în comunitățile respective.

Președintele Consiliului Județean Botoșani, Costică Macaleți, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Viorel Seredenciuc, subprefectul județului Botoșani Daniela Beclea, deputatul de Botoșani, Răzvan Rotaru, decanul Facultății de Științe Economice și Administrație Publică, prof. univ. dr. Carmen Năstase, decanul Facultății de Drept și Științe Administrative, prof. univ. dr. Camelia Ignătescu, președintele Filialei Județene Botoșani a Asociației Comunelor din România primarul comunei Pomârla Dumitru Chelariu, primarul comunei Cornu Luncii Gheorghe Fron, inspector superior comunicare AJOFM Suceava Anca Capverde – care au luat cuvântul în cadrul conferinței au susținut propunerile prezentate și și-au arătat interesul pentru implementarea acestora.

La conferință au participat peste 100 de persoane, printre care și angajați în cadrul intreprinderilor sociale de inserție, beneficiari direcți ai acestor măsuri.

Târgul Economiei Sociale Bucovina Ediția I, desfășurat la Shopping City Suceava în perioada 26-28 mai a.c. a fost un real succes, vizitatorii putând admira și chiar achiziționa produsele și serviciile oferite de intreprinderile sociale de inserție din regiune.

Mobilier Meșteșugit, structură de economie socială dezvoltată ca punct de lucru în cadrul Asociație Biosilva, ce are ca domeniu de activitate producția de mobilier din lemn masiv, a oferit premii în cadrul unei tombole. Premiile au fost în valoare totală de 2500 lei, reprezentând vouchere cadou și un set de mobilier de grădină din lemn masiv, iar câștigătorii extragerii sunt:

  • Marele premiu  : Un set de mobilier de gradina Relax: Doroftei Maria – Fălticeni
  • Voucher 500 lei : Ulici Flavius -Gura Humorului
  • Voucher 200 lei : Ursu Catalina Madalina Suceava, Simioniuc Ilie Catalin – Suceava și Nedelcu – Gulei Carla Ioana.

Menționăm că domeniul economiei sociale este încă foarte slab dezvoltat în România, cu toate că în majoritatea țărilor Uniunii Europene acesta reprezintă un motor al dezvoltării locale de foarte mulți ani. Este nevoie de implementarea unor politici publice de către Guvernul României susținute printr-o legislație adecvată, dar și prin o mai mare implicare a consiliilor județene prin includerea în strategiile de dezvoltare regională a unor măsuri active, tocmai de aceea am solicitat implicarea comunității direct și prin reprezentanții ei. Inclusiv susținerea mass mediei prin publicarea de informații despre intreprinderile sociale de inserție este o formă de sprijin pentru care vă mulțumim dvs. și tuturor colaboratorilor și partenerilor media implicați în acest proiect.


Intră acum și în grupul de