Europarlamentarele sunt cu mult mai importante decat vor sa credem liderii partidelor


Intră acum și în grupul de

Partidele politice din România spun că alegerile europarlamentare din 25 mai nu sunt importante, dar cu toții sunt extrem de conștienți că aceste alegeri sunt un test foarte important de dinaintea campaniei pentru prezidențiale și că rezultatele vor determina o reconfigurare totală a scenei politice.

In functie de rezultate vom vedea clar cum se va coagula dreapta și sub bagheta cui. Care este partidul și liderul în jurul căruia se va coagula dreapta din România, dar în același timp, va fi și un semnal dat de alegători față de actuala guvernare centrală, județeană și locală.

Semnalul pe care alegătorii îl vor da nu va fi neapărat cuantificat în voturi. S-ar putea ca cel mai grav semnal sa fie absenteismul politic, ceea ce înseamnă că va fi o palmă grea dată tuturor politicienilor.

Paradoxal, ca să își arate forța, șansa cea mare a PSD este ca participarea la vot sa fie mică pentru că astfel la urne vor ieși militanții lor care sunt mult mai mulți și mai disciplinați decât ai PDL, singura moștenire de care Vi.Vi. Ponta se poate bucura și folosi de la Octav Cozmâncă (fostul președinte executiv în perioda când lider al PSD era Adrian Năstase).

În județul Suceava, alegerile europarlamentare au o semnificație aparte. Dacă în alte județe există o luptă între PSD, PNL și PDL, la Suceava lupta se dă exclusiv între PSD și PDL, între Cătălin Nechifor (actual președinte al CJ Suceava) si Gheorghe Flutur (fost președinte al CJ).

Cătălin Nechifor va dori să dovedească prin perspectiva rezultatelor electorale că încrederea populației în el și politica dusă de el a rămas aceeași ca în iunie 2012 când a primit peste 135.000 de voturi pentru a conduce județul în locul lui Gheorghe Flutur care a obținut cu 5.000 de voturi mai puțin.

Pe de altă parte, Gheorghe Flutur va dori să demonstreze că a recâștigat încrederea sucevenilor care în iunie 2012 nu l-ar fi sancționat direct pe liderul PDL cât guvernarea centrală de sub Băsescu-Boc.

Mai mult, interesant va fi și rezultatul pe care partidele îl vor obține în municipiul Suceava, unde PDL a rămas principalul partid, inclusiv după alegerile din 2012, iar liderul organizației locale, deputatul Ioan Bălan trebuie să demonstreze fără tăgadă că pleacă cu prima șasnă în cursa pentru obținerea fotoliului de primar la următoarele alegeri din 2016.

Și în celalelate zone ale judetulu, lupta electorală va fi concentrată între PSD și PDL, surprinzător fiind faptul că PNL va conta mai puțin în această ecuație din cauza atitudinii duplicitare a conducerii județene a PNL Suceava, care nu a transmis clar electoratului din Suceava dacă e în opoziție alături de PDL sau continuă ”blatul” cu PSD la putere în județ.

PNL este la putere în județul Suceava prin toți șefii de descentralizate negociați în perioada cât USL funcționa și în opoziție doar prin rarele intervenții în media a liderului local, deputatul Alexandru Băișanu.

În această campanie, PSD Suceava va testa dacă Victor Ponta este locomotivă pentru partid și trage partidul în sus sau dacă baza partidului va trebui să lupte pentru a-i aduce acestuia voturi.

Campania PDL se va axa mai puțin pe prezidențiabilul Cătălin Predoiu și se va concentra pe promovarea liderilor cu notorietate din fiecare zona, concomitent cu sacționarea tuturor greșelilor de comunicare și acțiune ale Guvernului și ale primului ministru Vi. Vi. Ponta.

 

Mihai CHIRA


Intră acum și în grupul de