Reacții la cald! PSD câștigă primăriile- Gheorghe Flutur devine președintele CJ


Intră acum și în grupul de

Situația finală a votului de duminică, la ora când scriu aceste rânduri, nu este clară 100 %. Câteva idei însă putem desprinde după ziua de duminică și după votul dat de suceveni.

Iată ce îmi trece prin minte după ce am văzut câteva rezultate:

  • Sucevenii sunt îndrăgostiți iremediabil de suspecții de coruptie și nu dau nici 2 lei pe preoții care s-au lepădat de sutane pentru a intra în politică. A se vedea, aici, cazurile de la Dorna Candreni si Fălticeni, unde PNL a mers pe mâna unor preoți și a pierdut la scor. Primarii ridicați de procurori pentru corupție, cei de la Șcheia si Mitocu Dragomirnei, au avut succesul asigurat la urne. Și culmea, tot de la PNL sunt.
  • O situație foarte ciudată, dar extrem de favorabilă PNL, este cea de la Consiliul Județean, unde foarte mulți votanți PSD au pus ștampila pe PNL. O primă și simplă explicație este neatenția, generată de puterea obișnuinței. Buletinele de vot pentru primar aveau căsuța PSD în colțul din dreapta sus, pe prima pagină, cel pentru Consiliul Local tot pe prima pagină în colțul din dreapta sus, iar pentru CJ stampila se punea, instinctiv, tot pe colțul din drepta sus, doar că lista PSD era pe pagina a doua.
  • Mulți dintre cei implicați în campanie sunt intrigați de faptul că un candidat PNL pentru funcția de primar pierde alegerile în secția de votare în favoarea PSD, dar la CJ, liberalii obțin, cumulat, voturile PNL și o mare parte din PSD. În timp ce celelalte formațiuni, își păstrează linia de votare. Aici, se vede de fapt lipsa de implicare a celor din PSD care trebuiau să le explice oamenilor unde trebuie sa pună ștampila dacă vor să voteze social-democrația. Era un simplu anunț. Dar cei din PSD nu l-au făcut. Analiza aceasta făcută în mod corect și realist de PNL s-ar putea să le dea foarte mult de gândit și să le reducă serios din euforie pentru că e puțin probabil ca la alegerile generale să se repete figura cu paginația buletinelor de vot.
  • Alegerile de duminică ar putea aduce o premieră, ca în CJ lucrurile să fie polarizate între PNL și PSD, dacă ALDE nu reușește performanța de a intra în CJ. PMP se pare că nu are nici o șansă să acceadă în CJ.
  • PSD a câștigat primării PNL și PNL a reușit acest lucru în fieful PSD. Ion Lungu și-a menținut mandatul cu ajutorul ”neprecupețit” al echipei de la nivelul organizației municipale Suceava a PSD.
  • După 20 de ani, Ilie Gherman, controversatul primar de la Slatina, pierde alegerile.

MIHAI  CHIRA


Intră acum și în grupul de