Nivelul cooperării româno-moldovenești se află în stadiul comunei primitive: Suntem două societăți aflate în proximitate, dar spate în spate, perspectiva fiecăruia fiind total diferită


Intră acum și în grupul de

În toate discuțiile și discursurile oficiale, politicienii români și moldoveni subliniază legăturile frățești dintre țările noastre și repetă ca o mantră de trei decenii nevevoia de a dezvolta și mai mult relațiile bilaterale, aceasta și în contextul în care România a devenit principalul partener în relațiile comerciale cu Republica Moldova.

Având în vedere aceste premise devine inexplicabil de ce convorbirile telefonice din România în R.Moldova au un cost mult mai mare decât cele în UE. Ce a împiedicat cele două guverne care își jură periodic dragoste să soluționeze această problemă concretă? Se pare că mai nou această problemă e pe cale să fie preluată de Comisia Europeană și atunci se pune întrebarea care mai e rostul întâlnirilor bilaterale.

O altă problemă de comunicare și compatibilizare între cele două țări e următoarea: în Republica Moldova se  recepționează destul de multe canale tv din România. În schimb, reciproca nu e valabilă. În România la TV recepționăm posturi ungurești, germane, coreene, arabe etc, dar nici un post moldovenesc, astfel că publicul românesc nu cunoaște nimic despre viața politică din R.Moldova, temele de dezbatere de acolo, etc. Realitatea arată că încă suntem două societăți aflate în proximitate, dar spate în spate, perspectiva fiecăruia fiind total diferită.

Guvernul României a făcut prea puțin în a stimula și finanța turismul de ambele părți ale Prutului , având în vedere că în România se află 90% din patrimoniul simbolic al identității istorice moldovenești , iar o mare parte din cetățenii moldoveni manifestă o atracție deosebită față de peisajele montane din România. De asemenea, foarte puțini cetățeni români au vizitat Republica Moldova, iar personalul diplomatic român se implică prea puțin în limitarea comportamentului abuziv a unor funcționari moldoveni.

Concluzie: dacă analizăm nivelul relațiilor franco-germane (țări care s-au macelărit reciproc în două războaie mondiale), constatăm că nivelul cooperării româno-moldovenești se află în stadiul comunei primitive.

Sociolog dr. Adrian BOTEZATU


Intră acum și în grupul de