6 / 2 poarta in casă. Cheile le găsiţi la Gheorghe Flutur


Intră acum și în grupul de

6 deputati şi doi senatori. Asta a decis coaliţia de guvernământ că va avea în 2012 judeţul Suceava. Reprezentantul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că la discuţiile de luni din coaliţie s-a conturat o decizie, „un compromis”, atât din partea UDMR, cât şi a PDL.

„Aceste principii cu care am fost de acord cu toţii înseamnă comasarea alegerilor anul viitor, undeva în noiembrie, rămânerea la sistemul bicameral, cu reducerea numărului de parlamentari. La Camera Deputaţilor numărul de parlamentari va fi de 300-301, iar la Senat rămâne varianta cu 88 de senatori, câte doi pentru fiecare judeţ şi pentru fiecare sector al Capitalei”.

Aceasta e declaraţia dată de dl Kelemen, care a mai spus apoi că cei din coaliţie au decis să se păstreze sistemul bicameral, iar alegerea pentru Camera Deputaţilor să aibă loc în baza unui sistem mixt – circa 65% prin vot uninominal, iar circa 35% dintre deputaţi vor fi aleşi pe o listă naţională de compensare, urmând ca numărul total al deputaţilor să ajungă la aproximativ 300.

Oameni cu suflet mare, nu am ce spune.

Pentru Senat, proporţia va fi de doi senatori pentru fiecare judeţ, indiferent de mărimea judeţului, şi câte un senator pentru fiecare sector, rezultând un total de 88 de senatori.

După calculele mele, se face că Suceava pierde 4 deputati si doi senatori şi în condiţiile în care la alegeri se va mentine trendul descendent al guvernanţilor, relevat de sondajele de opinie, tare mi-e ca singurii care pierd cu adevarat sunt doar PDL-istii.

În condiţiile cand lupta va fi care pe care şi de multe ori mai ceva ca pe front, e foarte probabil ca PDL si USL să aiba fiecare cate trei deputati si mai mult ca sigur câte un senator.

Actualmente, PSD are 3 deputati si un senator. PDL restul pâna la 14 parlamentari.
Spun asta pentru că odată cu comasarea alegerilor se va intâmpla un fenomen mai ciudat, va exista o polarizare şi politizare excesivă a voturilor, şi cand primarii vor intra la pachet cu parlamentarul de la partidul său va fi extrem de complicat să gestionezi o campanie în care toată lumea nu face decat sa injure guvernarea PDL şi să îi transmită candidatului de la PDL că daca vrea sa iasă primar trebuie să îşi aleagă alt partid, dacă nu vrea sa aibă soarta actualilor primari din opoziţie.

Va fi extrem de complicat şi pentru că jumătate şi mai bine chiar, dintre primarii din judeţ sunt ai PSD, deci e clar că vor trage pentru USL şi vor avea si câştig de cauză.

E foarte greu pentru actualul Guvern PDLUNPR să facă ceva spectaculos, astfel încât oamenii să devină deodată fermecaţi de minunile care se săvârşesc pentru ei.

Poate că ceva coafare a imaginii PDL s-ar putea întâmpla dacă îl schimbă pe bufonul curţii şi vor pune în loc un premier cu experienţă, iar numele cel mai vehiculat este Călin Georgescu, că tot are un sprijin consistent din partea Germaniei, iar lui Băsescu i-a plăcut şi înainte să aibă un premier cu numele de Călin.

În rest, treaba cu alegerile la Suceava se complică şi devine palpitant. Mai ales că toti candidatii de primari sunt în strânsă legătură cu candidatul la deputati si Senat şi cand isi frânge unul mâna, ţipă toti ca intr-un prea frumos joc de domino.

Acum preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur se simte incă stăpân pe situaţie şi plin de energie. Stă cu cheile de la cămara de bunătăţi (citiţi vă rog: uşile ministerelor) la gât şi dă ordine. În scurt timp, va trebui sa dea însă explicaţii şi chiar să iasă la cules.

Iar pentru toamna lui 2012, lucrurile nu se prea văd nici in roz şi nici in portocaliu.

MIHAI CHIRA


Intră acum și în grupul de