Expoziția de schițe, desene și fotoreportaje ”Arhitectură poloneză” a ajuns la Muzeul de Istorie din Suceava


Intră acum și în grupul de

23 de panouri cu cele mai reprezentative și recente monumente de arhitectura poloneză au ajuns la Muzeul Bucovinei.

Expoziția ”Arhitectură poloneză” a fost deschisă pe 17 iulie a.c., în sala de expoziții temporare Foaier a Muzeului de Istorie Suceava și poate fi vizitată până în 7 august a.c.

”Polska. Arhitectura” (Arhitectură poloneză) a fost realizată în cadrul unei colaborări între Ministerul polonez al Afacerilor Externe și revista lunară „Architektura – murator”, iar curator este Ewa Porębska, redactor-șef al revistei.

”Expoziția cuprinde  schițe, desene și fotoreportaje care prezintă construcțiile în contextul unor evenimente istorice importante pentru Polonia, amintind totodată activitățile desfășurate de personalitățile cărora le-au fost dedicate.

Sunt de admirat 20 de clădiri noi sau recent revitalizate ilustrate de cei mai buni fotografi polonezi de arhitectură, cum ar fi, de exemplu, Teatrul Shakespeare din Gdańsk, cu interiorul său unic, sau Stadionul în formă de chihlimbar.

Văzute prin ochii acestori artiști fotografi, obiectele dezvăluie forma lor unică și modul complex în care au fost concepute. O astfel de abordare tematică permite vizitatorilor expoziției o cunoaștere mai bună a polonezilor de astăzi.

Edificiile prezentate reprezintă câte o secvență distinctă în istoria arhitecturii  poloneze moderne. Sunt fotografiate și explicate, interiorul Centrului European pentru Solidaritate din Gdańsk, dedicat legendarei mișcări sociale „Solidaritatea”, ale cărei acțiuni au determinat căderea comunismului în Polonia și Europa de Est. Centrul a primit Premiul Muzeului acordat de Consiliul Europei.

Vizitatorii vor acorda atenție cu siguranță și construcției atipice a Filarmonicii „Mieczysław Karłowicz” din Szczecin, una dintre cele mai cunoscute și mai frumoase săli de concerte din Europa, care în 2015 a primit prestigiosul Premiu Mies van der Rohe al Uniunii Europene”, se arată într-un comunicat al Muzeului Bucovinei. (Irina Lițu)


Intră acum și în grupul de