Colocviul Internațional „Patrimoniul canonic – suport al vitalității și diversității culturale”, la USV


Intră acum și în grupul de

La Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava va avea loc, în perioada de 4 – 6 aprilie 2019 a.c., Colocviul Internațional „Patrimoniul canonic – suport al vitalității și diversității culturale”.

Evenimentul este organizat de Biblioteca Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, în colaborare cu Asociația Bibliotecarilor din România – Filiala Suceava, Colegiul Doctoral Francofon Regional în Domeniul Științelor Umaniste (CODFREURCOR) și Școala Doctorală Suceava – Domeniul Științe Umaniste, având ca parteneri Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Casa Corpului Didactic „George Tofan” Suceava, Asociația Italienilor din România (RO.AS.IT), Universitatea de Stat din Moldova, Chișinău – Republica Moldova, Universitatea de Stat Ilia din Tbilisi – Georgia, Centrul de Reușită Universitară al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava și Mănăstirea Sucevița.

Coordonatorul Bibliotecii USV, prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu, a precizat că manifestarea este prilejuită, în avans, de sărbătorirea Zilei Internaționale a Cărții și a Drepturilor de Autor, dar și a Zilei Bibliotecarului Român (23 aprilie).

„Tema colocviului își propune o reevaluare a dimensiunilor identitare din perspectiva antropologiei culturii, precum și profilarea unor noi perspective asupra conceptului de cultură (diversitate culturală, identitate culturală). Programul Colocviului include trei axe de dezbatere: „Contribuția bibliotecii la afirmarea diversității culturale”, „Cartea – resursă de creativitate și vitalitate, punte între generații, instrument de formare – informare, tezaurul memoriei culturale, suport pentru cercetare științifică” și „Patrimoniul canonic și traducerea – continuitate și apropiere”. O secțiune specială este dedicată doctoranzilor și tinerilor cercetători”, a menționat prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu.

Aceasta a arătat că cei peste o sută de participanți înscriși reprezintă mediile academice și preuniversitare din Georgia, Italia, Moldova, Ucraina și România.

Organizatorii au menționat că această manifestare se desfășoară în cadrul acțiunilor prin care se marchează Anul Cărții în România și beneficiază de sprijinul Băncii Transilvania, Asociației Italienilor din România (RO.AS.IT.), Muzeului Bucovinei, Mănăstirii Sucevița și Asociației „Sf. Arh. Gavriil” Suceava, precum și al partenerilor media.

(M.T.)


Intră acum și în grupul de