Culorile Bucovinei, văzută prin ochii pictorului german Manfred Jacob Vogt (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Muzeul de Istorie din cadrul Complexului Muzeal „Bucovina” Suceava va găzdui pe o perioadă de două luni expoziţia „Culorile Europei” realizată de pictorul german Manfred Jacob Vogt. Directorul CMB Suceava, Emil Ursu, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, că vernisajul va avea loc sâmbătă, la ora 16, expoziţia fiind compusă din 33 de picturi ce cuprind combinaţii din culorile şi stemele steagurilor ţărilor europene şi 39 de fotografii.

La conferinţă a participat însuşi pictorul german, artistul George Ostafi din cadrul Biroului Relaţii Publice a CMB Suceava fiind translator.

Acesta a precizat că pictorul german, în vârstă de 30 de ani a recoltat pigmenţi din toate zonele şi i-a folosit în picturi. „Fiecare tablou, ce reprezintă peisaje din Europa este realizat cu pigmenţi din propriul pământ al ţării respective. A găsit la Suceava pigmenţi deosebiţi în timpul cercetărilor, pe care îi va pregăti în laboratorul de la Roma, urmând a realiza un nou ciclu de tablouri pentru Bucovina, din pigmenţi de aici”, a explicat George Ostafi, adăugând că o altă secţiune a expoziţiei include culorile mănăstirilor din Bucovina. „Aceste tablouri sunt realizate după un studiu îndelungat, început în luna mai, de pe frescele mănăstirilor”, a spus George Ostafi.

Artistul german susţine că în bisericile din Bucovina a găsit canoane ce nu există în alte canoane a bisericilor bizantine. Acesta a exemplificat cu lumina ce apare din spate în reprezentarea sfinţilor, şi la scenele naşterii lui Iisus.

Îndemnat să-şi spună părerea despre provenienţa pigmenţilor folosiţi la pictarea Mănăstirii Voroneţ, cunoscutul „Albastru de Voroneţ”, Manfred Jacob Vogt a afirmat că acesta nu este un pigment local. „Cred că este din Persia, deşi alţii spun că pigmenţii sunt din Anatolia”, susţine artistul german, cu menţiunea că mulţi pigmenţi sunt greu de găsit.

Acesta a mai spus că, de exemplu, roşul găsit în picturile din bisericile din Moldova, nu mai poate fi găsit în mod natural decât în China.

De la Suceava expoziţia va pleca la Cernăuţi.


Intră acum și în grupul de