Expoziția Aurul împăraților chinezi a fost vernisată, luni, la Muzeul de Istorie din Suceava cu prezența online a partenerilor din China. Emil Ursu: Este cea mai importantă expoziție cu patrimoniu din 2020 adusă la Suceava


Intră acum și în grupul de

Expoziția „Aurul împăraților chinezi. Podoabe regale de aur din perioada Wanli-Dinastia Ming. Colecția Dong Bo Zhai” a fost vernisată luni la Muzeul de Istorie din Suceava cu prezența, on line, a partenerilor din China care au contribuit la această expoziție.

Directorul Muzeului Național al Bucovinei, Emil Ursu, a declarat că această expoziție ar fi trebuit să fie deschisă în luna aprilie, dar situația epidemiolgică a  împiedicat acest lucru.

„Aș face o legătură între situația epidemiolgică și această expoziție. Două zone destul de afectate de această epidemie au sfidat totuși Covid deoarece viața merge mai departe, iar rezultatul este acum la Suceava”, a spus Ursu.

Emil Ursu a mulțumit părții chineze arătând că Suceava este a doua locație din țară unde se prezintă expoziția precizând că s-au făcut eforturi mari pentru ca piesele să fie mutate din București în Suceava.

El a mulțumit lui Peter Kwok, proprietarul Muzeului de Arte Frumoase Xi’an Quijang, lui Howard Kwok, președintele Comitetului de Conducere, și lui director Zhou Tianyou, precum și specialiștilor cu care a avut o colaborare inedită, realizată on-line, dar deosebit de importantă.

Expoziție de top la Muzeul Bucovinei

Aurul Împăraților Chinezi – Dinastia MING se afla la Suceava pana pe 15 Martie 2021

Publicată de NewsBucovina.ro pe Luni, 26 octombrie 2020

Ursu a mulțumit și ambasadorului Chinei în România, Jiang Yu, care a transmis și un mesaj cu ocazia acestui vernisaj.

Cele 145 de obiecte de patrimoniu găzduite de Muzeul de Istorie din Suceava sunt o dovadă a măiestriei inegalabile a meșterilor chinezi în arta prelucrării aurului, precum și o dovadă excepționalului rafinament al curții imperiale chineze în timpul dinastiei Ming (1368-1644), în special domnia împăratului Wanli (1573-1620).

Vasele, obiectele de podoabă, sceptrele realizate din aur și decorate cu pietre prețioase sunt încărcate de simboluri specifice epocii, fiecare obiect și fiecare decorație având semnificație pentru cel care primea obiectul. Traficate prin comerțul ilicit de antichități în Japonia, remarcabilele piese din colecția Dong Bo Zhai aparținând Muzeului de Arte Frumoase  Xi’an Quijang, au fost recuperate și redate istoriei poporului chinez, chiar dacă nu se cunoaște cu exactitate locul lor de proveniență. Totuși, se presupune că artefactele fac parte din inventarul unui mormânt, piesele fiind lucrate în atelierele de la Yinzuoju, în anul 1601.

„Expoziția Aurul împăraților chinezi. Podoabe regale de aur din perioada Wanli-Dinastia Ming. Colecția Dong Bo Zhai” s-a deschis prima dată la Muzeul Național de Istorie a României din București în toamna anului 2019, unde s-a bucurat de un impresionant succes.


Intră acum și în grupul de