Expoziție cu lucrări ale pictorului ardelean Cornel Vana la Muzeul de Istorie din Suceava: Din cele 29 de lucrări prezentate în expoziție, zece au fost donate muzeului sucevean


Intră acum și în grupul de

Muzeul Național al Bucovinei a anunțat că, marți, 17 ianuarie 2023, de la ora 13, va fi organizat vernisajul expoziției de pictură Centurionul din Capernaum – Ferestre Epifanice, ocazie cu care vor fi prezentate publicului sucevean 29 de lucrări ale pictorului ardelean Cornel Vana.

Expoziția se desfășoară în Foaierul Muzeului de Istorie și va fi deschisă în perioada 17 ianuarie – 26 februarie 2023.

Cu prilejul acestei expoziții, Pinacoteca Muzeului Național al Bucovinei s-a îmbogățit cu 10 lucrări noi, care au fost donate de către autor.

Născut la 10 martie 1957, în Cacova Ierii, Comuna Iara, județul Cluj, pictorul locuiește și creează în municipiul Turda, în proximitatea Bisericii Rățeștilor, spațiu legat intim de lupta seculară a românilor transilvăneni pentru identitate culturală și spirituală.

Împlinind o carieră artistică debutată în 1983, Cornel Vana este cunoscut ca un plastician responsabil care a creat o operă cu un discurs strâns legat de modurile de exprimare ale naturii umane în contextul culturii plastice și religioase a românității intra-carpatice.

În universul plastic al lui Cornel Vana, natura omenească sinceră este portretizată prin personaje feminine care funcționează ca axe compoziționale și simbolice în jurul cărora se construiește evenimentul. Un spațiu generos este oferit de pictor unor imagini des întâlnire în spațiile cultului creștin, accentul punându-se pe interacțiunea omului cu obiectul de cult și oamenii consacrați cultului.

În opera pictorului turdean, simbolului religios trimite noțional la ideal și reușește misterios să întrețină o ordine socială, ca însă e devoalată sincer ca suferindă, susceptibilă de a fi abuzivă dinspre centrul uman de putere și predispusă abuzului dinspre periferii.


Intră acum și în grupul de