Emil Ursu dezvăluie că cea mai importantă expoziție care trebuia deschisă anul acesta la Suceava era chiar din Wuhan, despre aurul împăraților Chinei. Festivalul Medieval și Bucovina Rock Castle au fost anulate, dar se pregătesc evenimente indite pentru atragerea de vizitatori//VIDEO


Intră acum și în grupul de

Directorul Muzeului Național al Bucovinei, Emil Ursu, a declarat, marți, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, că cea mai importantă expoziție temporară care ar fi trebuit vernisată în acest an la Suceava era chiar din Wuhan și era despre aurul împăraților Chinei.

„În luna aprilie urma să deschidem o mare expoziție, o foarte mare expoziție, era pentru noi expoziția anului, adusă din China, chiar din Wuhan”, a spus Ursu.

El a spus că piesele sunt în România de anul trecut.

„Din păcate, ne-am luat gândul de a mai aduce expoziția la Suceava”, a spus directorul Muzeului Național al Bucovinei.

El a precizat că era vorba de expoziția Aurul împăraților chinezi, poate cea mai importantă expoziție care venea la Suceava în anul 2020, cu mult sprijin din partea Ambasadei Chinei, o expoziție care merita toate eforturile.

Emil Ursu a adăugat că în ceea ce privește expozițiile temporare este dificil de crezut că până la sfârșitul anului se va deschide una din motive de securitate și invită sucevenii la expozițiile permanente.

„Noi însă ne pregătim destul de bine pentru a redeschide muzeele noastre, pentru a deschide vizitarea, pentru început adresându-ne publicului local și județean”, a spus Ursu.

Pentru că se pot asigura fluxuri de vizitare unidirecționale s-au deschis de marți Muzeul de Istorie, Muzeul de Științe ale Naturii, Cetatea de Scaun, Muzeul Satului Bucovinean și Muzeul Ciprian Porumbescu de la Stupca, iar celelalte nu întrucât nu se pot asigura condițiile de vizitare.

„În ceea ce ne privește am luat toate măsurile pe care legea ne obligă să le luăm. Mai mult decât atât am încercat să fim nu în spiritul legii, ci în litera ei”, a declarat Ursu.

El a arătat că inclusiv în muzeele în aer liber purtatul măștii e obligatoriu, respectiv în Cetatea de Scaun și Muzeul Satului Bucovinean.

Ursu a spus că în muzeele în aer liber se pot produce aglomerări, adică să existe momente în care distanța între persoane să nu se respecte, iar atunci masca e un element de securitate în plus.

Directorul Muzeului Național al Bucovinei a subliniat că în perioada în care programul de vizitare a fost suspendat muzeul a încercat să fie aproape de vizitatori în mediul online și a avut peste 1,147 milioane de vizitatori online, un număr semnificativ în condițiile în care în 70 de zile Muzeul Luvru a avut circa 10 milioane de lei vizitatori online, iar Muzeul Bucovinei este mai mic de 20 de ori decât Luvru.

El a mai declarat că în perioada următoare se încearcă identificare de evenimente inedite și că am inițiat discuții cu Centrul Cultural Bucovina, cu Ansamblul Ciprian Porumbescu care au repetat diverse programe.

„Încercăm să îmbinăm activitatea celor două instituții, să vedem în ce măsură fără a atrage încălcarea timpilor alocați pentru muzee, cu nu mai mult de două ore într-un muzeu”, a spus Ursu menționând că sunt idei care ar putea duce la un plus pentru vizitatori.

Directorul Muzeului Național al Bucovinei a precizat că în perioada imediat următoare este clar că nu se vor putea organiza evenimente mari și că anul acesta nu vor fi organizate Festivalul Medieval, Bucovina Rock Castle sau Lume, lume hai la târg.

El a arătat că prevederile legale nu permit organizarea evenimentelor mari pentru că există un risc imens în a organiza evenimente cu un public foarte numeros, amintind că anul trecut Festivalul Medieval a avut peste 27.000 de vizitatori în trei zile.

El este convins că pagubele pentru Muzeul Național al Bucovinei vor fi imense în acest an.

„Noi, anul acesta, aveam o autofinanțare de 2 milioane de lei și nu mai avem nicio șansă să ne gândim măcar la jumătate din această sumă. Și activitățile s-au restrâns foarte mult. Bugetul alocat de CJ Suceava va trebui diminuat în perioada următoare pentru că fiind vorba de o perioadă de lipsă a marilor evenimente, sumele respective nu se mai justifică”, a spus Ursu.

El a mai subliniat că în ceea ce privește activitatea publică a muzeului, evenimentele publice nu acoperă decât într-un procent de maximum 20 la sută din activitatea unui muzeu.

„Să nu uităm că muzeele în toată lumea au fost create pentru a depozita patrimoniul, a depozita memoriile, ori activitatea principală este de conservare și restaurare a patrimoniului cultural-național”, a spus Emil Ursu.

El a menționat că perioada de suspendare a activității cu publicul a fost o perioadă foarte bună pentru fișarea patrimoniului pentru că din 400.000 de piese, Muzeul Bucovinei are fișat circa 20 la sută.

Emil Ursu a arătat că Muzeul Național al Bucovinei are un patrimoniu imens, iar partea de conservare este foarte importantă dând ca exemplu Muzeul Satului Bucovinean care este o micro localitate rurală ce trebuie întreținută, unde anual casele trebuiesc unse, trebuiesc văruite, piesele trebuie restaurate, conservate.

„Această activitate are ca finalitate publicul. Indiferent dacă este deschis sau nu publicului, rolul muzeului este de a transmite generațiilor viitoare un patrimoniu”, a spus Ursu.

El a concluzionat că anul 2020  va fi un an de sacrificiu, an în care Muzeul Național al Bucovinei va încerca să aducem publicul în muzee pentru expozițiile permanente.


Intră acum și în grupul de