Petru Ariciuc, frustrat că stațiunea Vatra Dornei devine puțin atractivă pentru turiști: Noi avem piscină la Poiana Stampei, club la Dorna Arini, popicărie la Gura Humorului, rafting la Botoșani, la Figa mergem la plajă, iar în Vatra Dornei doar ne relaxăm și ne plimbăm prin parc//VIDEO


Intră acum și în grupul de

Candidatul PSD la funcția de primar al municipiului Vatra Dornei, Petru Ariciuc, coordonator al activității de salvamont și promovare și informare turistică din Vatra Dornei a declarat, sâmbătă, la Ora de Politică de la News Bucovina că stațiunea are nevoie de o administrație care să înțeleagă că dezvoltarea turistică este motorul economic al stațiunii și consideră că păstrând actuala viziune se va menține dependența municipiului de finanțare de la Guvern și Consiliul Județean ceea ce este umilitor pentru o stațiune cu o vechime de 160 de ani.

Ariciuc a spus că a fost îndrăgostit de Vatra Dornei dintotdeauna și că în ultimii 20 de ani s-a axat pe turism și este pasionat de zona activă a Țării Dornelor.

„La fiecare schimbare de mandat suntem, noi, cei din zona Dornelor optimiști, iar cei din sectorul turistic și mai optimiști, că va veni un om care să aibă grijă și de zona turistică a stațiunii Vatra Dornei”, a spus Ariciuc care a adăugat că acest optimism s-a dovedit nejustificat până acum, subliniind că în ultimii 12 ani la Vatra Dornei nu a fost o situație roz, în comparație cu celelalte stațiuni din zonă.

El a arătat că nu pot fi comparate investițiile făcute în infrastructura turistică din Vatra Dornei cu cele din zonă, respectiv cele făcute la Gura Humorului, la Botoșani, la Figa, Prundul Bârgăului cu ce va fi la Colibița.

„Vatra Dornei este o stațiune turistică de 160 de ani. s-a dezvoltat în sectorul balnear, dar fiind într-o zonă montană, e o stațiune care oferă absolut totul. E Perla Bucovinei”, a spus Ariciuc.

El a arătat că el a lucrat la un proiect de promovare a produsului turistic Țara Dornelor pe turism activ, cultural și balnear, menționând că turismul balnear s-a consolidat în 160 de ani la o anumită cotă, turismul cultural reprezintă evenimentele din cele nouă localități din zonă, iar pe segmentul de turism activ s-a stagnat.

„Turismul activ este segmentul care atrage turiștii, îi păstrează câteva zile în plus și îi face să cheltuie mai mulți bani într-o destinație”, a spus Ariciuc care a adăugat că Țara Dornelor este singura destinație de eco-turism din Bucovina, iar de 12 ani stagnează din punct de vedere al turismului activ.

El a arătat că potrivit datelor statistice, Gura Humorului cu 1.600 de locuri de cazare a înregistrat în cursul anului 2018 un număr de 80.000 de turiști, iar Vatra Dornei, cu 2.600 de locuri de cazare a înregistrat 59.000 de turiști.

„Astfel, cu 40 la sută mai multe locuri de cazare, Vatra Dornei a înregistrat cu 30 la sută mai puțini turiști față de Gura Humorului”, a spus Ariciuc care a explicat că din cei 59.000 de turiști, circa 15.000 reprezintă sectorul balnear, care e mai mult turism social, iar persoanele respective nu cheltuie foarte mulți bani în stațiune.

Ariciuc a amintit că în 2008-2010 era un proiect Aqua land în Vatra Dornei de 10 milioane de euro, complex de gen Ariniș și că a fost primul proiect la care administrația locală a renunțat în 2012 pentru că s-a considerat că administrația nu-l poate gestiona pentru că era necesară finanțare locală de 50 la sută.

Astfel, administrația din Fălticeni a promovat un asemenea proiect care a și fost finanțat, ceea ce arată că prin incompetența administrativă de la Vatra Dornei s-a născut proiectul Nada Florilor din Fălticeni.

Potrivit lui Ariciuc, Vatra Dornei este singura stațiune care a renunțat la un proiect de agrementare a unei stațiuni.

„Ținta tuturor hotelierilor, a agenților, a celor care se ocupă de promovare, nu este doar să aducă turiști într-o destinație, ci doresc să-i mențină cât mai multe zile pentru că asta înseamnă bani”, a arătat Ariciuc care a menționat că fără atracții nu poți să atragi turiștii.

El a spus că în calitate de coordonator al Centrului Național de Informare Turistică Vatra Dornei este frustrat atunci când nu poate să le ofere turiștilor foarte multe variante de petrecere a timpului.

„Toată lumea caută un lac, un ștrand, o piscină. Copiii caută așa ceva. Avem o mică piscină la Poiana Stampei, câteva piscine în zona agenților economici din turism, dar ceva mai mare nu avem”, a spus Ariciuc.

El a mai declarat că o administrație care acordă foarte mult credit agenților economici din zonă înseamnă să țină cont și de părerea acestora, dar atât timp cât proiectele sunt făcute doar pentru a asigura câteva utilități și se scapă din vedere agenții economici, motorul economic al acestei unități administrative, din această cauză Vatra Dornei va depinde, ceea ce este frustrant, de fondurile de la CJ Suceava sau de la Guvern.

„Rămânem pe marginea șanțului cu mâna întinsă și ne gândim cine e președitele Consiliului Județean, cine reprezintă Guvernul sau cine e președinte ca să vedem la cine să mergem cu mâna întinsă”, a spus Ariciuc.

El a explicat că această situație poate fi corectată, iar Vatra Dornei să se poată dezvolta economic pentru că Vatra Dornei oferă foarte multe, de la peisaj, evenimente, posibilități de petrecere a timpului liber.

Ariciuc a mai spus că stațiunea este la confluența a două râuri, Dorna și Bistrița, care doar curg prin oraș și nu sunt deloc puse în valoare, dar că, în schimb, anul trecut a fost inaugurat râul de rafting de la Botoșani.

El a menționat că prima dată despre conceptul de turism activ în România s-a vorbit în zona Dornelor unde Nelu Todașcă a prezentat raftig-ul, kayak, parapantă, dar că, din păcate, lucrurile nu au avansat foarte mult.

Ariciuc a mai spus că în Vatra Dornei turiștii au plecat după două-trei zile de la cazare pentru că nu aveau ce face.

Totodată, el a arătat că s-a implicat în organizarea mai multor evenimente de turism activ în Vatra Dornei pentru dorneni și pentru turiști, după posibilitățile pe care le are și că și acum se ofere turiștilor beneficiază de activități gratuite, cum ar fi însoțire pe un traseu montan, inițiere în nordic walking în parcul balnear, sau escaladă pe un panou artificial.

„Am devenit o stațiune atât de liniștită încât nu mai avem cluburi, baruri și discoteci. La ora 23:00 se închide orice eveniment. La ora 22:00 nu se mai servește la nicio masă la niciun restaurant în Vatra Dornei”, a menționat Ariciuc care a adăugat că liniștea aceasta care a fost foarte vizibilă în perioada de pandemie nu aduce dezvoltare economică și menține stațiunea la mila decidenților politici județeni sau naționali.

Petru Ariciuc a subliniat că în Gura Humorului sau în Câmpulung Moldovenesc se desfășoară evenimente care de încheie orele 3:00 sau 4:00 dimineața, dar că în Vatra Dornei acestea nu se pot derula.

El a arătat că în perioada 2008-2009 încă mai funcționau câteva cluburi și era și o mică piscină în zona parcării actuale din apropierea hotelului Intus, iar acum singurul club care mai funcționează este în comuna Dorna Arini.

„Piscină la Poiana Stampei, club la Dorna Arini, popicărie la Gura Humorului, rafting la Botoșani, la Figa mergem la plajă, iar în Vatra Dornei doar ne relaxăm și ne plimbăm prin parc”, a spus Ariciuc care a explicat că astfel nu poate fi dezvoltată o stațiune.

El a arătat că a decis să de implice acum pentru că de fiecare dată am sperat că va veni cineva care iubește Vatra Dornei și că va putea să colaboreze pentru dezvoltarea turismului pentru că dacă turismul nu se va dezvolta în Vatra Dornei nici economic orașul nu va sta foarte bine.  


Intră acum și în grupul de