Dr. Tiberius Brădățan: Avem forme medii și severe de Covid mult mai multe decât erau în primăvară și ATI este împinsă la limite. Dacă s-ar face testare în masă se pot depista și trata pacienții în fază ușoară și nu când ajung la formele severe


Intră acum și în grupul de

Medicul urgentist sucevean Tiberius Brădățan, fost secretar de stat în Ministerul Sănătății și candidat al PSD pentru Camera Deputaților, a declarat la Analiza de Seară de la News Bucovina că principala greșeală a actualilor guvernanți în gestionarea epidemiei cu noul coronavirus este că se încăpățânează să nu facă testare în masă prin care s-ar putea identifica forme ușoare ale bolii ce pot fi tratate mai eficient înainte ca pacientul să ajungă cu forme medii sau severe la spital.

„Ca om care lucrează în Urgență și care vine în contact direct cu pacienții suspecți cu infecție cu noul coronavirus sau cu pacienții care sunt infectați cu acest virus, este o presiune enormă pusă pe sistemul medical din județ. În momentul de față, cu excepția Spitalului din Fălticeni, toate celelalte spitale au devenit și ele spitale suport Covid, dar cu toate acestea nu reușim să facem față necesarului de servicii de sănătate care se cere”, a spus Brădățan.

El a arătat că numărul de noi îmbolnăviri este oarecum constant și că județul Suceava nu mai este în fruntea celorlalte județe, nu mai este rușinea țării, iar Sibiul a deveni orașul cu cel mai mare număr de îmbolnăviri și care arată cum arăta Suceava în primăvară.

„Era evident că se va ajunge la un moment dat la o atingere a limitelor Spitalului Județean Suceava.La momentul de față spitalul se străduiește să funcționeze, și cred că e o bună gândire managerială, atât pe partea pacienților Covid-19, cât și să acorde asistență medicală pacienților care au nevoie de îngrijiri pe alte specialități cu alte afecțiuni”, a spus Brădățan.

El a precizat că în această activitate a SJU Suceava face ca necesarul de materiale sanitare consumabile, de ținute speciale, de medicamente, să fie foarte mare.

„Nu am simțit nici în martie-aprilie, cum nu simțim nici acum, un sprijin al autorităților centrale.Cred că este corect să spunem că Suceava s-a descurcat, în mare parte, prin forțe proprii și prin unitatea concetățenilor noștri, prin spiritul civic al concetățenilor noștri. Cel puțin în perioada martie-aprilie-mai s-a făcut simțit un spirit civic deosebit și au fost foarte multe donații care ne-au ajutat să funcționăm, la momentul respectiv noi neavând nici măcar banalele costume cu care să ne protejăm de infecția cu coronavirus”; a spus medicul sucevean care a adăugat că asta a ajutat și ca personalul medical să învățe cum să se păzească.

„În mod categoric, avem un număr mai mare de îmbolnăviri decât a fost în primăvară, le gestionăm mai bine, dar am observat severitatea acestei afecțiuni la pacienții care se prezintă în urgență. Cu alte cuvinte, avem forme medii și severe mult mai multe decât erau în primăvară și, într-adevăr, Terapia Intensivă este împinsă la limite. Aceste forme medii și severe necesită și cele mai multe resurse medicale și de aici și permanenta nevoie a spitalului de medicamente”, a spus Tiberius Brădățan.

El a spus că spălatul pe mâini și purtatul măștii sunt elemente care ajută în perioada aceasta, dar crede că lucrul care trebuia făcut de la început și cea mai mare greșeală a actualei guvernări în criza în care ne aflăm a fost să nu conștientizeze necesitatea unei testări masive a populației.

„S-a spus și s-a încercat să se acrediteze ideea că dacă efectuezi foarte multe teste, cheltuit foarte mulți bani și că oricum pacientul care este pozitiv și are nevoie de tratament oricum ar fi ajuns la spital, dar o proporție de 80 la sută poate din populația testată ar fi sănătoasă și ar fi bani aruncați.Nu este adevărat. Testarea de masă are un scop mult mai clar și mult mai evident”, a spus medicul sucevean.

El a explicat că dacă la 100 de pacienți testați  80 sunt negativi intervine raționamentul că s-ar fi aruncat banii pe fereastră pentru că 80 la sută din testele efectuate au arătat că nu sunt bolnavi.

„Dar ne rămân 20 care sunt pozitivi. Din aceștia 20, statistic vorbind, nu ajung la spital mai mult de cinci pentru că nu fac forme clinice de boală. Aici este justificată efectuarea testului pentru că i-am descoperit și putem mai repede să-i tratăm, înainte să apuce să se agraveze formele de boală. Să tratăm o formă ușoară e mult mai eficient decât să tratăm o formă medie sau severă”, a spus fostul secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Tiberius Brădățan a subliniat că ceea ce este cel mai important în principiul acestei testări în masă este că la cele 100 de persoane testate se depistează și cele 15 persoane pozitive, asimptomatice total care în lipsa unei asemenea testări se deplasează la serviciu, în mediul familial, se întâlnesc cu prietenii, cu rudele, cu alte categorii de persoane cu care poartă discuții și unde, la un moment dat, pot să lase jos garda și este suficient pentru a transmite infecția mai departe.

„Este o încăpățânare care se dovedește perdantă pentru cei care gestionează sistemul de sănătate în acest moment. Este pur și simplu o încăpățânare pentru că nu am inventat noi sistemul, ci este o recomandare a OMS. E vorba și de țări foste comuniste care au testat în masă și au reușit să-și facă o hartă a infectărilor la nivel național destul de clară. A fost doar acea încăpățânare să credem că noi suntem mai deștepți și putem face lucrurile un pic altfel. Nici măcar nu cred că s-a gândit foarte mult la economie”, a spus Brădățan.

Medicul urgentist sucevean a menționat că testele rapide au început să fie folosite la Spitalul Județean Suceava.

„Ne ajută foarte mult pentru că scurtăm timpii în care pacientul ajunge de la poarta spitalului în patul de spital. Testul rapid ne oferă cu o acuratețe de undeva la 70 la sută un răspuns dacă pacientul este sau nu infectat, dacă vine cu o simptomatologie diferită de cea cu infecția cu noul coronavirus. Dacă este victima unui accident rutier, sau AVC, sau atac ischemic acut, infarct miocardic, cu acest test rapid noi putem ajunge foarte repede în sala de coronografie, în sala de operații, bazându-ne pe faptul că mai mult de 70 la sută acel pacient nu va fi pozitiv. Dacă testul este pozitiv, urmează să internăm pacientul în zona tampon și urmează și testarea RT-PCR”, a declarat Brădățan.


Intră acum și în grupul de