Prorectorul USV Mihai Dimian: Ideea că ar fi prea multe persoane cu studii superioare în România este una absolut falsă și duce la subdezvoltarea țării. De ani de zile se vorbește de creșterea calității învățământului și, în afară de un document programatic, nu s-a făcut nimic


Intră acum și în grupul de

Prorectorul USV prof. univ. dr. Mihai Dimian, a declarat, marți, la Exclusiv la Miezul Zilei de la News Bucovina, că numărul absolvenți de studii superioare în România este în scădere, iar ideea că ar fi prea mulți absolvenți de studii superioare este greșită și duce la subdezvoltarea țării.

Potrivit prorectorului USV, doar 45 la sută dintr-o generație termină studiile liceale și promovează examenul de Bacalaureat

”Din păcate doar aproximativ 45% dintr-o generație ajunge în acest prag  și mi-aș dori ca persoanele care consideră că sunt prea mulți absolvenți de studii superioare în România, și că este nevoie de zidari și tinichigii și așa mai departe, să se uite cu atenție la ceilalți 55% care nu ajung să absolve liceul și promoveze Bacalaureatul”,  a spus Mihai Dimian.

Prorectorul USV a subliniat că în timp ce în Uniunea Europeană peste 40 % din personal are studii superioare, în grupa de vârstă 30-34 de ani, în România sunt circa 23 %  și procentul este în scădere.

Mihai Dimian susține că se proiectează, în momentul de față, o imagine cu totul falsă despre numărul mare de absolvenți cu studii superioare.

„Această imagine cum că ar fi prea multe persoane cu studii superioare, este una absolut falsă și duce la subdezvoltarea României” a spus universitarul sucevean care a mai atras atenția și asupra faptului că sunt necesare investiții concrete și rapide în învăţământul preuniversitar și universitar.

„Creșterea calității educației în învățământul superior și preuniversitar trebuie să fie o prioritate pentru România și nu doar într-un document programatic al președintelui țării, ci prin investiții concrete, făcute la toate nivelurile de studii”, a mai spus Dimian.

El a constatat că s-a vorbit ani de zile despre subiectul educației fără să fie adoptată nicio măsură concretă.

„Îmi aduc aminte de la acel acord semnat în timpul președintelui Traian Băsescu, de toate partidele din România, de promisiunea celor 6 % din PIB alocat educației și suntem la aproape 13 ani distanță de atunci, și acest lucru nu s-a întâmplat niciodată.  Acum avem o susținere, la nivel de președinte, la nivel de Guvern pentru educație,  dar trebuie să vedem lucruri concrete. Asta înseamnă în primul rând investiții, dar și o apreciere la adresa personalului didactic”,  a conchis Mihai Dimian.


Intră acum și în grupul de