Sanda Maria Ardeleanu: Această generație de elevi trebuie să fie una normală, iar responsabilitatea noastră vine din noua atitudine pe care o avem față de acești copii. Temerile noastre ca adulți trebuie transmise moderat copiilor pentru ca ei să rămână într-o stare de confort//VIDEO


Intră acum și în grupul de

Profesorul universitar sucevean dr. Sanda Maria Ardeleanu a declarat, luni, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, că în ceea ce privește abordarea noului an școlar va fi nevoie de o abordare diferită față de elevi pentru ca aceștia să depășească mai ușor această perioadă a copilăriei fără să fie foarte mult afectați.

Ea a arătat că toată lumea se confruntă cu această realitate.

„Noi suntem pregătiți. Autoritățile ne-au avertizat, dar în tot acest timp am discutat cu oamenii, cu colegii. Sunt în legătură permanentă cu colegii mei și din preuniversitar.Toate școlile s-au pregătit. S-au pregătit foarte bine. Am discutat și cu părinții care, în marea lor majoritate sunt mulțumiți de formulele autonome pe care le-au găsit școlile pentru primele săptămâni de școală, pentru prima zi de școală. După aceea, totul se va afla într-o dinamică așa cum a spus și ministrul Educației”, a declarat Sanda Maria Ardeleanu.

Ea a apreciat că, uneori, copiii sunt mai disciplinați decât adulții și consideră că situația va fi mai ușor depășită.

Școala începe sub semnul distanțării fizice! Ce va fi la Suceava?

Prof. univ. dr. Sanda Maria Ardeleanu discută la Subiectul Zilei despre bucuria de a începe Școala!! Chiar și în pandemie..

Publicată de NewsBucovina.ro pe Duminică, 13 septembrie 2020

„Toți copiii din România, sunt ferm convinsă, sunt pregătiți pentru această nouă etapă din viața lor”, a spus universitarul sucevean care a menționat că cei mai emoționați sunt cei care intră pentru prima dată la școală, cum sunt cei din clasa pregătitoare, dar crede că în egală măsură sunt emoționați și elevii de clasa a XII-a care trebuie să-și aleagă un drum în viață.

„Să ne gândim că acești copii au dreptul la fericire așa cum am avut și noi dreptul la fericire. Temerile noastre ca adulți, părinți, profesori, trebuie să fie cumva moderat transmise copiilor pentru ca ei să rămână într-o stare de confort”, a spus Ardeleanu.

Ea a dezvăluit că știe foarte mulți copii care, în perioada de urgență și cea ulterioară, din lunile mai-iunie, au făcut atacuri de panică din cauza atmosferei din familie.

„Lumea era panicată, părinții erau panicați și li se transmitea copiilor această panică. Nu-i putem îmbolnăvi pe copiii noștri. Această generație trebuie să fie una normală și eu cred că de aici provine responsabilitatea noastră, din noua atitudine pe care noi o avem față de acești copii. O atitudine fermă. Să le transmitem foarte clar toate normele de comportare care, de acum, nu mai sunt o opțiune, ci sunt obligatorii. Asta trebuie să înțeleagă, că la școală nu ne mai jucăm, sau ne jucăm altfel”, a spus Ardeleanu.

Ea a menționat că este trist că acești copii nu se vor putea juca cu mingea.

„Să nu mai vezi copii jucându-se cu o minge transmisă de la unul la altul și acel moment de fotbal înaintea începerii orelor, sau după. E incredibil câtă suferință este deja, există deja. Nu trebuie să o accentuăm noi profesorii și părinții. Noi trebuie să avem idei cât de cât clare pentru că acesta este contextul, dar copiii trebuie ajutați să depășească această perioadă a copilăriei lor, la fel de frumos cum ne-am trăit și noi copilăria”, a spus Ardeleanu.

Ea a recunoscut că există o oarecare neliniște și în rândul cadrelor didactice, dar crede că fiecare profesor s-a pregătit pentru această nouă realitate.

„Majoritatea profesorilor s-a pregătit pentru predarea online. Cu toții am știut că aceasta va fi o alternativă, nu de moment, va fi o alternativă a viitorului pe care școala o implementează”, a mai spus Sanda Maria Ardeleanu.


Intră acum și în grupul de