Deputatul PNL Ioan Bălan spune că facturile pentru energie electrică și gaze naturale ar fi trebuit să înregistreze din octombrie scăderi reale cuprinse între 10% și 15% și cere ministrului Economiei măsuri de protejare a consumatorilor de clauze abuzive sau costuri ascunse


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan a cerut ministrului Economiei, Virgil Popescu,  măsuri pentru ca beneficiarii de energie electrică și gaze naturale să nu fie afectați prin clauze abuzive sau costuri ascunse astfel încât facturile acestora să fie încărcate în loc să se înregistreze scăderi reale ca urmare a procesului de dereglementare.

„În urmă cu doi ani, fostul guvern PSD a promovat Ordonanța de urgență a Guvernului nr.114/2018 care, deși a fost justificată ca producând efecte benefice asupra consumatorilor, acest act normativ toxic a generat facturi mai mari pentru populație, atât pentru serviciile din domeniul comunicațiilor (telefonie, Internet, televiziune), dar, mai ales, pentru energia electrică și gazele naturale”, arată Ioan Bălan într-o întrebare adresată ministrului Economiei.

El explică totodată că procesul de dereglementare demarat de ministrul Virgil Popescu a determinat deja o scădere a tarifelor pentru gosopodării, încă din perioada verii.

„Cu toate acestea, cunoaștem foarte bine că în anotimpul rece, marii distribuitori au tendința de a majora aceste tarife, prin diferite tertipuri, invocând tot felul de costuri suplimentare, mai mult sau mai puțin conforme cu realitatea. Potrivit declarațiilor dumneavoastră, pentru faptul că operatorii economici din sectorul energetic cumpără în acest sezon produsele energetice la prețuri mai mici față de anul trecut, începând cu luna octombrie 2020 ar trebui să se înregistreze scăderi reale ale facturilor pentru energie electrică și gaze naturale, cuprinse între 10% și 15%”, arată Ioan Bălan.

Deputatul Ioan Bălan spune că pentru a se asigura că demersul ministrului va produce efectele pozitive așteptate de milioane de români vrea să afle ce măsuri concrete a stabilit, împreună cu ANRE, Consiliul Concurenței și ANPC, astfel încât consumatorii să nu fie înșelați prin diverse clauze abuzive, atunci când aceștia încheie noi contracte de furnizare sau le prelungesc pe cele existente.

„În ce fel monitorizați procesul de contractare, astfel încât reducerea tarifelor la energie electrică și gaze naturale să nu fie anulată de alte costuri ascunse? De exemplu, unul din marii distribuitori de gaze naturale a impus clienților costuri suplimentare prin plata lunară a unui așa-zis abonament, care se achită indiferent de consumul efectiv și care majorează costul facturii”, a menționat Ioan Bălan.

Mai mult, având în vedere faptul că Guvernul și administrațiile locale depun eforturi consistente pentru branșarea gospodăriilor la rețelele de gaze naturale, deputatul Ioan Bălan cere ministrului Economiei să precizeze ce alte măsuri are în vedere, astfel încât prețul să fie accesibil pentru consumatorii români și stimulativ pentru utilizare gazelor pentru încălzirea locuințelor.


Intră acum și în grupul de