Directorul Școlii nr. 1 Suceava, Gabriela Mihai: Avem doi ani de școală compromiși. Așteptăm copiii la școală. Îi iubim și din spatele camerelor, dar abia așteptăm să-i vedem. Vă dați seama ce dor ne este de copii?//VIDEO


Intră acum și în grupul de

Directorul Școlii Gimnaziale nr. 1 din Suceava, Gabriela Mihai, fost inspector școlar general al județului Suceava a declarat, joi dimineața la Subiectul Zilei de la News Bucovina că speră ca din 8 februarie să fie reluate cursurile față în față pentru ca învățământul să se desfășoare cât de cât normal, apreciind că pentru mulți elevi sunt doi ani de școală compromiși pentru că nu au avut posibilitatea să se conecteze și să participe la cursurile on-line.

„O decizie ar urma să fie luată în 2-3 februarie și așteptăm un ordin comun al Ministerului Sănătății i Ministerului Educației care să redefinească acele reguli de distanțare și reguli de comportare în spațiul școlar. Sper să apară la timp.Decizia va fi luată și după consultarea epidemiologilor”, a spus Gabriela Mihai.

Ea a spus că pe parcursul acestui semestru la Școala nr. 1 unii profesori au predat din sălile de clasă pentru că școala și-a îmbunătățit infrastructura de internet și sunt mai multe materiale didactice, fiind mai ușor pentru unii profesori, dar că o parte au predat de la domiciliu.

Gabriela Mihai a spus că profesorii își doresc revenirea copiilor la școală.

„Vă dați seama ce dor ne este de copii?”, a spus Mihai.

Ea a arătat că și predarea on line a început să fie mai mult cu camerele închise.

Live de la Scoala Gen. Nr. 1 din Suceava

Oare merg copiii la scoala de pe 8 Februarie? Live cu managerul Școlii Gen nr 1 din Suceava – Gabriela Mihai

Publicată de NewsBucovina.ro pe Miercuri, 27 ianuarie 2021

„Copiii refuză să mai fie cu camera deschisă și această atitudine a fost însușită de mai mulți copii din învățământul gimnazial. Nu și la cel primar unde copiii au nevoie să se vadă între ei. Ei au atâta de mare nevoie de puntea asta afectivă care în  momentul acesta se construiește foarte greu, doar din spatele camerelor închise”, a spus cadrul didactic sucevean.

Ea a recunoscut că este tristă de atmosfera care este acum în școală fără elevi.

„Nu pot să mă bucur când eu am cunoscut școala asta altfel. Era plină, era gălăgie, era veselie, se jucau partide mici de fotbal. Acum e gol”, a spus Gabriela Mihai.

Ea a explicat că școala are pregătite circuitele de intrare-ieșire și de circulație pe culoare încă din septembrie, când a început anul școlar.

„Avem cinci intrări în școală pe care le-am folosit în toamnă când se intra decalat. Venitul la școală era cu mare responsabilitate și din partea noastră. Noi am făcut eforturi să facem un program de venire a copiilor la școală, de intrări, de ieșiri, de parcurgerea culoarelor cu supraveghere. Copiii erau oarecum în siguranță, dar, mă rog, decizia autorităților a fost să se închidă să trecem pe activitate on line”, a spus Gabriela Mihai.

Ea a explicat că învățământul online a fost făcut de cadrele didactice ale școlii cu toată seriozitatea. „Profesorii noștri își fac treaba. Nu vorbim doar de folosirea calculatorului. Noi folosim acum și tablete grafice și scannere, dar nu e în clasă”, a spus profesorul sucevean.

Ea a apreciat că sunt doi ani de școală compromiși pentru mai mult de jumătate din numărul elevilor făcând referire și la elevii care nu s-au putut conecta și la cei care nu au condiții acasă.

„Sunt familii care locuiesc într-o garsonieră și au trei copii”, a spus Gabriela Mihai.

Ea a spus că inclusiv Școala nr. 1 s-a confruntat cu astfel de situații și că au fost circa 30 de situații din 860 de copii, dar că s-a reușit rezolvarea acestor situații până la vacanța de iarnă care au primit niște dispozitive și de la ISJ, dar și cu ajutorul Asociației părinților și din donații.

„Dar nu toate familiile declară că au probleme”, a spus Gabriela Mihai care a adăugat că foarte mulți copii nu se conectează de pe tablele sau laptop, ci de pe telefoane, ceea ce nu e normal pentru că nu au aceeași vizibilitate pe ecranul telefonului.

În ceea ce privește recuperarea, ea a spus că așteaptă politicile Ministerului Educației, apreciind că acestea vor cuprinde și niște acțiuni remediale.

„Se vorbește de niște activități remediale desfășurate sâmbăta și de a remunera cadrele didactice care se vor ocupa de aceste activități remediale. Remediere sută la sută nu va fi. Elevii din clasele terminale au nevoie acum de mare susținere, dar e nevoie de activitate remedială și la celelalte clase și la acei copii care nu s-au putut conecta, dar și la acei copii care ar fi putut fi capabili de performanță înaltă și care s-au pierdut în acești doi ani pentru că s-au anulat competițiile cum erau olimpiadele școlare și erau copii dornici de participare la astfel de activități”, a spus Mihai.

Ea și-a exprimat convingerea că sunt pregătite toate școlile din municipiu pentru reluarea învățământului față în față pentru că știe ce buget s-a alocat.

„Noi avem stocuri mari de dezinfectați, de detergenți, de soluții de dezinfectat pentru toate tipurile de suprafețe. Avem măști, avem termometre, avem aparate pentru dezinfecția mâinilor. Avem tot ce ne trebuie și pentru începutul anului școlar viitor”, a spus Mihai.

Ea a arătat că profesorii așteaptă elevii înapoi la școală.

„Le spunem copiilor că îi așteptăm cu drag la școală. Nu noi suntem piedica pentru venirea lor la școală. Îi iubim și din spatele camerelor și abia așteptăm să-i vedem, chiar dacă nu-i vom putea îmbrățișa când vin la școală”, a spus directorul Școlii nr. 1.

Ea a menționat că este optimistă și că își dorește foarte mult reluarea învățământului față în față, dar că va depinde de ceea ce hotărăsc specialiștii.


Intră acum și în grupul de