Prorectorul USV Mihai Dimian spune că s-a ajuns la actuala soluție pentru Facultatea de Medicină după ce s-au refuzat alte soluții, cum ar fi preluarea Stațiunii de Cercetări Agricole sau construirea unui sediu în zona unde acum se ridică un complex imobiliar


Intră acum și în grupul de

Prorectorul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, prof.univ. dr. Mihai Dimian, a explicat, joi, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, că s-a ajuns la soluția unui sediu pentru Facultatea de Medicină și Științe Biologice în continuarea corpului E al USV după ce mai multe alte propuneri și soluții propuse de USV au fost respinse.

El a spus că USV are o nevoie urgentă de spații pentru dezvoltarea de specialități aferente Facultății de Medicină și Științe Biologice, arătând că în acest an aceste programe sunt frecventate de 300 de studenți, din toamnă vor fi 500 de studenți, iar anul următor, dacă nu se lărgește aria, vor fi 700 de studenți.

Mihai Dimian a explicat că prin propunerea USV aceste spații vor fi dedicate programelor de sănătate, medicină și științe biologice, programe ce sunt acum în cadrul Facultății de Educație Fizică și Sport.

„A început un demers de mai multe săptămâni cu privire la înființarea Facultății de Medicină și Științe Biologice. Aceste programe care vor fi activate începând din toamnă vor trece sub coordonarea acestei facultăți. Sunt cinci sute de studenți cel puțin care vor începe în toamnă cursurile la aceste specializări din cadrul facultății și este nevoie de o extindere a spațiilor universității în acest sens”, a spus Dimian care a menționat că s-au  închiriat și peste o mie de metri pătrați de spații didactice.

În ceea ce privește clădirea care se propune să fie construită în parc, el a arătat că acum se discută de un Plan Urbanistic Zonal pentru că nu este niciun proiect, nicio autorizație de construire în schimb toată lumea știe ce este și își dă cu părerea.

„La început era turnul din Dubai aici deși am arătat și poza de la care am pornit. Acum că este un restaurant panoramic. Nu! Este un laborator-restaurant pentru că, așa cum am anunțat, s-a făcut un program de științe gastronomice în cadrul universității. Acest program de științe gastronomice se află în anul întâi și are nevoie de o bază practică. Așa cum la Inginerie alimentară avem laboratoare de profil, avem o micro-cantină, aici avem laborator-restaurant. Ar fi o terasă verde din care circa 50 de mp vor fi alocați pentru un astfel de laborator”, a spus Dimian.

“Fierbe” Suceava – motivul: parcul de la USV va deveni șantier

“Fierbe” Suceava – motivul: parcul de la USV va deveni șantier! Au aparut noi planșe despre ce se vrea a se face in parcul USV

Publicată de NewsBucovina.ro pe Miercuri, 21 aprilie 2021

Prorectorul USV a explicat că s-a ajuns la a cincea propunere pe care universitatea o face, fiecare propunere  având în spate sute de ore de muncă.

Astfel, Mihai Dimian a arătat că o propunere pentru construirea clădirii Facultății de Medicină a fost în zona Hidroterra, dar a fost respinsă pentru că ar exista o instalație de curățare a semințelor care ar produce o zonă de toxicitate pe minim o sută de metri în jur în condițiile în care parcul USV e la circa 200 de metri de clădirea respectivă, alături este  un complex imobiliar.

„Acolo a fost refuzată această propunere”, a spus prorectorul.

El a mai declarat că USV a propus de trei ani de zile o inițiativă legislativă de preluare a Stațiunii de Cercetări Agricole.

„Este o stațiune distrusă pe care o putem revitaliza și o putem dezvolta. Este o clădire abandonată acolo pe care o putem transforma într-un prim sediu al Facultății de Medicină vis-a-vis de spital. Cine ne oprește, cine se opune de trei ani de zile să răspundă de lucrurile astea”, a declarat Dimian.

El a menționat că în mandatul de ministru al Educației al rectorului Valentin Popa s-au obținut avizele pentru acest transfer, dar că apoi totul s-a blocat și că situația este cunoscută de toate partidele parlamentare.

Mai mult, USV a negociat și în zona privată, cu Primagra, care însă nu dorit să vândă jumătatea disponibilă, ci au spus că vor să închirieze.

„Când dezvolți programe de studii nu poți să dezvolți în spații închiriate. Indicatorii de calitate permit doar un anumit procent de spații închiriate”, a declarat prorectorul.

În ceea ce privește proiectul propus acum el a spus că USV doar întreabă care ar fi limitările în acest loc și că a fost declanșată o dezbatere reală ceea ce nu s-a mai întâmplat în Suceava de 80 de ani, respectiv 50 de ani de comunism și 30 de democrație.

În ceea ce privește campusul Moara, prorectorul a spus că oamenii sunt revoltați că de ce nu s-a făcut nimic atâția ani, dar a explicat că acel teren a fost preluat într-o perioadă de boom economic, iar din 2009 a intervenit criza economică, scăderea numărului de studenți la nivel național și puține investiții în educație.

„Din 2009 până în 2019 a scăzut numărul de studenți în țară de la 900.000 la 400.000 de studenți, cu mai mult de 50 la sută. La USV a scăzut inițial cu 30 la sută și a început să crească apoi anual cu câte 10 la sută. Anul acesta am ajuns din nou la 10.000 de studenți”, a spus Dimian.

El a subliniat că a fost criză economică și nu s-a investit nimic în educație, iar banii din educație au fost direcționați Companiei Naționale de Investiții care ar fi trebuit măcar să investească în căminele studențești, dar nici acolo nu s-a întâmplat nimic.

Potrivit lui Dimian, clădirea pentru dezvoltarea Facultății de Medicină ar costa circa 10 milioane de lei dacă e construită în continuarea corpului E, în timp ce la campusul de la Moara doar costurile pentru utilități sunt de 60-80 de milioane de lei, cu mențiunea că mai sunt probleme legate și de asigurarea necesarului de energie electrică.

Prorectorul a mai declarat că Universitatea este a comunității și că este important ca toți să-și pună întrebarea în legătură cu dezvoltarea ei.

„Trebuie să vedem ce facem cu această universitate”, a spus Dimian care a menționat că USV are nevoie,  pe termen scurt, de  2500 de mp dacă nu se vrea să se aștepte încă 30 de ani pentru Facultea de Medicină.

El a precizat că Facultatea de Medicină a fost aprobată la această universitate în 20 aprilie 1990, acum 30 de ani, dar că nu s-a făcut nimic, iar de opt ani s-a început încet cu înființare de programe pentru această facultate.

Mihai Dimian a subliniat că dotările pentru laboratoare de medicină și științe biologice au fost dezvoltate cu milioane de euro, parțial cu fonduri europene.

„Am muncit să dotăm laboratoare care și-au dovedit eficiența chiar în această pandemie când nicio altă universitate nu a mai făcut secvențierea virusului SARS-CoV-2, când am dezvoltat primul laborator de testare din această zonă și când oamenii de aici s-au oferit voluntari, luni de zile, să lucreze în spital”, a spus Dimian.

El consideră că trebuie găsite soluții pentru Facultatea de Medicină.


Intră acum și în grupul de