Criza ucraineană va avea ca rezultat direct anularea planurilor de investiții străine în zona de est a României, iar o parte din cele existente vor fi relocate în alte zone mai sigure-opinie dr. Adrian Botezatu


Intră acum și în grupul de

Concluzii rapide la criza ucraineană:

  • Federația Rusă se află în ofensivă politico-militară, bazându-se pe superioritatea militară  față de orice altă țară europeană și pe deținerea triadei nucleare. În momentul de față Rusia consideră că nu poate fi înfrântă militar și urmărește refacerea zonei de influență a URSS.  NATO a  pierdut inițiativa, și-a retras instructorii militari din Ucraina și personalul diplomatic și  face planuri defensive.
  • Alianța politică, militară și economică ruso-chineză se opune hegemoniei americane și consfințește modelul multipolar al relațiilor internaționale: China sprijină economia Rusiei, iar Rusia asigură militar flancul nordic al Chinei (cel mai mare pericol geostrategic pentru China ar fi o alianță militară NATO-Rusia care să îi amenințe flancul nordic, istoric cel mai expus…)
  • Indiferent de modul de finalizare al acestei crize (război sau pace), aproape sigur integrarea în UE și NATO ale Ucrainei și R.Moldova va fi blocată pe termen nedefinit. Există două scenarii pentru această regiune:
  • Scenariul conflictual: Aceste țări vor fi confruntate cu crize economice grave ce vor genera migrația forței de muncă active către țări ale Uniunii Europene.
  • Scenariul diplomatic: Singurul scenariu economic pozitiv pentru zona de est a Europei pe termen mediu și lung ar fi un parteneriat politic și economic germano-rus care să asigure în zonă investiții economice germane cu garanții de securitate rusești (acest parteneriat informal există și funcționează și în prezent). Economia românească fiind dependentă în proporție covârșitoare de economia germană va fi de urmărit efectele în planul politicii românești ale acestui tip de parteneriat germano-rus.
  • Prin extensie și în estul României la granița cu cele două țări este de așteptat ca planurile de investiții  străine să se anuleze, iar o parte din cele existente să se reloce în alte zone mai sigure (oricum doar 3% din totalul investițiilor străine din România au ajuns în regiunea Moldovei).
  • Din cauza contextului regional, este de așteptat ca nivelul achizițiilor militare pe filieră americană  din România să crească.
  • Intrarea economiei românești în recesiune severă ar putea generea proteste sociale majore. Iar anul electoral 2024 se apropie…….

Sociolog Adrian Botezatu, doctor în geopolitică


Intră acum și în grupul de