Flutur: PNL va fi factor de stabilitate în guvernare, va răspunde prompt vulnerabilităților oamenilor și mediului de afaceri, va pune accent pe investiții în infrastructură și își propune ca PIB-ul pe cap de locuitor să ajungă la media europeană


Intră acum și în grupul de

Președintele interimar al PNL, Gheorghe Flutur, a făcut, duminică, în cadrul Congresului Extraordinar al PNL o sinteză a moțiunii  cu care premierul Nicolae Ciucă candidează la funcția de președinte al partidului subliniind că acest program va trebui să fie pus în aplicare de liberali pentru că PNL trebuie să fie pragmatic.

El a arătat că primul punct al programului lui Nicolae Ciucă este că PNL va fi partid fidel programului de guvernare de mare coaliție.

„Suntem într-o conjunctură în care am intrat într-o mare coaliție și trebuie să fim corecți, fideli, parteneri onești, dar cu drepturi egale și trebuie să susținem această coaliție și nu să o destabilizăm. PNL trebuie să fie factor de stabilitate în coaliție și nu de destabilizare”, a punctat Flutur.

Președintele interimar al PNL a spus că al doilea punct se referă la oferirea unui răspuns rapid la vulnerabilitățile oamenilor și a mediului de afaceri, menționând că premierul Ciucă va prezenta în zilele următoare măsurile prompte economice și sociale pe care le-a pregătit Guvernul și din fonduri europene și din fonduri naționale cu impact pentru a rezolva probleme care acum șase-șapte luni nu erau luate în calcul.

Al treilea punct se referă la recuperarea decalajelor atât din interiorul țării între județe și regiuni, dar și între România și țările UE, România fiind la 73 la sută din media PIB-ului european.

„Ce-și propune un partid modern, pro-occidental? Să ajungem într-un număr scurt de ani la media europeană a PIB-ului pe cap de locuitor”, a explicat Flutur.

El a arătat că al patrulea punct prevede modernizarea pentru investiții și că liberalii s-au luptat pentru ca 7 la sută din PIB să fie pentru investiții.

„Infrastructura începe să se miște, dar va trebui să fim locomotive care să avem curajul să dăm drumul la autostrăzi, să legăm provinciile istorice. Încă sunt poticneli din punct de vedere al legislației extrem de restrictive. Programele pe sănătate, infrastructura, spitalele, pe învățământ, pe servicii publice. Programele pe care le așteaptă primarii. Luni s-a dat drumul în linie dreaptă la „Anghel Saligny” cu 65,5 miliarde de lei pentru următorii ani, 13 miliarde de euro. De mâine începe operaționalizarea lui. Acestea sunt lucruri care vor duce la dezvoltarea României”, a declarat Flutur care și-a cerut scuze că au întârziat aceste programe, dar că în toate ședințele s-a insistat și că îi mulțumește premierului Nicolae Ciucă pentru deblocarea programelor.

Punctul cinci se referă la protejarea și valorificarea resurselor naturale și prelucrarea lor în țară și inclusiv punerea în valoare a potențialului agricol, a arătat Flutur care a subliniat că 15 milioane de hectare de teren agricol care prin subvenție inteligent folosită și pus la treabă înseamnă că se poate ca deficitul balanței comerciale să nu mai fie negativ.

Gheorghe Flutur a arătat că reindustrializarea României este o oportunitate în trista conjunctură pentru că se fac relocări de industrii, de priorități.

„Guvernul și PNL trebuie să vină în întâmpinarea acestora cu facilități și să fim mai activi, nu să așteptăm. Să ne ducem cu rucsacul după investitori să-i aducem, nu să așteptăm să vină ei”, a precizat Flutur.

El a mai spus că un alt punct este cel referitor la digitalizare și accesul larg al oamenilor la servicii publice pentru că acum, din păcate, o bună parte din țară trebuie ajutată să înțeleagă și să-i fie mai ușor de folosit digitalizarea care, în viitor, va trebui să aibă orice român.

„Educația, cercetarea, inovarea, investițiile în resursa umană. Astea sunt viitorul. Aici trebuie să ne deschidem mai mult spre societatea civilă, relația cu sindicate, patronate, Biserică”, a subliniat liderul liberal.

Gheorghe Flutur a mai punctat că este nevoie de performanță în sănătate și crearea unui sistem predictibil de pensii.

„Să ne luptăm să avem resurse și să luptăm pentru solidaritatea între generații. Când luptăm să creăm locuri de muncă înseamnă garanție și respect pentru pensionari. Asta e viziunea liberală pe care să o avem în fiecare zi. Locuri de muncă înseamnă pensii mai mari și sigure”, a spus președintele interimar al PNL.

Gheorghe Flutur a menționat că un alt punct important este cel de eficientizare a administrației publice locale și centrale.

El a arătat că toate aceste zece puncte trebuie puse în aplicare într-un climat de securitate națională pe care România îl are pentru că e sub cupola euro-atlantică.

„Dar avem nevoie de stabilitate politică, de stabilitate macro-economică să putem îndeplini aceste obiective”, a spus Flutur.

Președintele interimar al PNL și-a exprimat convingerea că prin alegerea lui Nicoale Ciucă în funcția de președinte al PNL s-a intrat pe o stradă cu sens unic.

„PNL nu are voie să greșească. Trebuie să fim pragmatici, să punem în aplicare ceea ce scrie în această moțiune”, a transmis Gheorghe Flutur.


Intră acum și în grupul de