VIDEO//Șeful Gărzii Forestiere Suceava prezintă diverse metode prin care unii operatori încearcă „albirea” lemnului tăiat ilegal de la transporturi fantomă și trecerea lor prin „suveici” de firme până la transporturi complet fără acte


Intră acum și în grupul de

Inspectorul șef al Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Gășpărel, a explicat într-un interviu acordat pentru News Bucovina modalitățile pe care le folosesc unii agenți economici pentru a acoperi cantități de material lemnos tăiat ilegal și cum acționează comisarii instituției pentru a depista și dovedi aceste situații.

Potrivit lui Gășpărel, transporturile ilegale de lemn se pot împărți în două categorii, respectiv unele care au la bază furtul propriu-zis sau ilegalitatea propriu-zisă, dar și cele generate de erori de măsurare sau de introducere a datelor.

„La Garda Forestieră Suceava sunt, în medie, cinci erori SUMAL pe zi, ceea ce e un număr destul de mare. În fiecare zi avem echipe care merg la procesatorii mari de lemn de la Rădăuți și trebuie să corecteze erori de introducere a datelor. Nu toate cazurile reprezintă transport ilegal în sensul unei intenții de furt”, a spus șeful Gărzii Forestiere Suceava.

O practică actuală pentru acoperirea de material lemos tăiat ilegal folosită de operatori este de a încărca suplimentar cu până în 10 mc de lemn astfel încât, dacă sunt depistați,  să fie doar o contravenție și să nu li se confiște camionul.

Există sau nu Mafia Lemnului la Suceava? Cât de mult se fură din pădurile din Bucovina?

Există sau nu Mafia Lemnului la Suceava? Cât de mult se fură din pădurile din Bucovina? Șeful Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Gășpărel – Exclusiv la Subiectul Zilei

Publicată de NewsBucovina.ro pe Joi, 9 iunie 2022

„Pentru depistarea unor astfel de situații trebuie descărcat camionul, făcută măsurătoarea și luată măsura în timp util. Orice camion care este depistat în timpul transportului poate fi probat, dar dacă încărcătura reușește să intre într-o instalație de debitat și să fie descărcată deja șansele noastre de a proba fapta se diminuează drastic”, a spus Gășpărel.

El a menționat că, recent, s-a reușit probarea unor astfel de practici cu transporturi ilegale de până în 10 mc, ceea ce este un semnal pentru operatori.

Inspectorul șef Mihai Gășpărel a arătat că și cazul recent de la un operator din Gura Humorului unde s-a depistat o cantitate de 1.400 de mc de lemn ilegal este o lecție pentru cei care intenționează să recurgă la asemenea metode de „albire” a lemnului tăiat ilegal.

„Faptul că am găsit 1400 de mc de lemn ilegal nu este un succes pentru că înseamnă că 1.400 de mc au dispărut de undeva din pădure. Poate fi un succes pentru cei care au depistat fenomenul. A fost un efort colectiv și mulțumesc și IPJ Suceava și celor de la ISCTR care ne-au ajutat și primăriilor care au furnizat informații de pe camerele de supraveghere”, a spus Gășpărel.

El a apreciat că acesta este un caz izolat.

„Ceea ce am găsit noi în această speță este un caz izolat, dar a fost și o lecție pentru cei care mai încearcă astfel de manevre. Sistemul SUMAL permite, la anumite cazuri, depistarea pe loc, dar sunt și aceste cazuri suveici prin care materialul lemnos a fost „spălat”, a fost simulat transportul dintr-un loc în altul, a fost eliberat documentul fără să fie făcut transportul. Toate acestea necesită analize în timp. Sunt sute de acte verificate și corelate”, a menționat șeful Gărzii Forestiere Suceava.

În ceea ce privește prețurile mari și nesustenabile la licitații oferite de unii operatori, Mihai Gășpărel spune că mulți reziliază contractul după ce constată că nu pot compensa, dar că au fost și cazuri în care aceștia compesează prin furt.

„Sunt mai multe motive pentru care sunt operatori economici care oferă prețuri mari la licitațiile de masă lemnoasă, dar din punct de vedere economic nu este fezabil. Există operatori care, pentru a-și păstra angajații, licitează masă lemnoasă pe picior la un preț ridicat cu speranța că vor compensa din alți partizi. Dar există situații când compensarea se face cu furt. La Moldovița acum doi ani operatorul economic luase cu 600 de lei/mp și apoi s-a dovedit că el mai avea adaus de masă lemnoasă”, a spus Gășpărel.

Șeful Gărzii Forestiere Suceava a menționat că este urmărită în timp evoluția acestor agenți economici care licitează la prețuri mari, nesustenabile.

„De regulă, urmărim ceea ce se întâmplă și în foarte multe cazuri reziliază partida”, a arătat Gășpărel.


Intră acum și în grupul de