Senatorul Ioan Stan, bucuros de victoria PSD în Parlamentul European: Toate aberațiile puse în PNRR de USR și de ministrul PNL Virgil Popescu pot fi modificate


Intră acum și în grupul de

Președintele PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, a salutat, sâmbătă, victoria europarlamentarilor PSD care au reușit în Parlamentul European să impună un amendament prin care PNRR poate fi modificat.

„PSD a reușit o victorie foarte importantă în Parlamentul European, care va ajuta nu doar România, ci toate statele europene afectate de războiul din Ucraina. Aprobarea amendamentului europarlamentarilor PSD Dan Nica și Victor Negrescu va permite României să solicite modificarea tuturor aberațiilor puse în PNRR, de către USR și de ministrul PNL Virgil Popescu”, a spus Ioan Stan.

Potrivit senatorului sucevean, mecanismul, în formula ajustată, prevede că dacă anumite ținte sau jaloane nu pot fi atinse din cauza conflictului din Ucraina, atunci statul membru poate solicita Comisiei Europene, modificarea sau chiar înlocuirea țintelor respective.

„În această situație, țara noastră poate solicita înlăturarea pragului de 9,4% în PIB, care îngheța pensiile pentru următorii 50 ani dar și amânarea închiderii unor capacități energetice, în contextul crizei energetice și inflației provocate de războiul din Ucraina”, a arătat Ioan Stan.

El a subliniat că, în mod evident, singurii nemulțumiți de această victorie pentru România sunt chiar autorii sau susținătorii celor care au inclus în PNRR  condiționalități contrare intereselor naționale.

Redăm mai jos textul amendamentului europarlamentarilor PSD aprobat de Parlamentul European:

„În cazul în care planul de redresare și rezistență, inclusiv anumite jaloane și ținte relevante, nu mai este realizabil, parțial sau total, de statul membru în cauză din cauza circumstanțelor obiective, inclusiv criza provocată de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei sau în cazul în care trebuie luate măsuri pentru combaterea acestei crize, statul membru în cauză poate propune Comisiei amendarea sau înlocuirea deciziilor Consiliului de implementare referitoare la art. 20 (1) și (3). În acest scop, statul membru poate propune un plan de redresare și reziliență modificat sau unul nou. Statele membre pot solicita sprijin tehnic pentru pregătirea unei astfel de propuneri în cadrul Instrumentului de sprijin tehnic.”


Intră acum și în grupul de