Deputatul Ioan Bălan vrea să afle de la ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene ce proiecte europene au fost „fazate” în județul Suceava


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan a solicitat, în Parlament, ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, o situație a proiectelor europene care se derulează în județul Suceava.

„Sunt deosebit de bucuros pentru faptul că actuala coaliție de guvernare a reușit performanța de a avea un grad de utilizare a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020 de peste 93%, lucru reflectat în amploarea proiectelor de investiții realizate sau demarate cu ajutorul acestor resurse financiare. Este, de asemenea, de apreciat faptul că succesiunea miniștrilor din ultimii ani la acest portofoliu a asigurat continuitatea proiectelor, în beneficiul României. Pentru mine, ca deputat reprezentând un județ și o regiune cu nevoi importante de investiții, fondurile externe nerambursabile ne-au sprijinit în ultimii ani să generăm schimbări semnificative la nivelul comunităților locale și să sprijinim Guvernul prin preluarea, de către Consiliul Județean Suceava condus de președintele Gheorghe Flutur, a unui important număr de proiecte majore pentru întreaga regiune”, a arătat Ioan Bălan.

El și-a exprimat încredrea că actuala coaliție de guvernare va reuși ca în anul 2024 să depășească anul 2023 în privința ritmului investițional și că rata de utilizare a fondurilor europene nerambursabile pentru actualul cadru financiar multianual va fi de 100%.

În acest sens, el cere ministrului o situație detaliată a proiectelor derulate la nivelul județului Suceava ce au fost ”fazate” pentru finanțare din cadrul financiar multianual 2021-2027 și care este valoarea totală ce a rămas de finanțat din fonduri externe nerambursabile.

Totodată, el cere ministrului Câciu, care a fost ministru al Finanțelor să precizeze ce măsuri a propus actualului ministru al Finanțelor și fost ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, pentru a se asigura că toate autoritățile administrației publice locale dispun de cotele de cofinanțare necesare derulării proiectelor.

„Dat fiind faptul că Regiunea Nord-Est are în continuare de recuperat decalaje economice importante, vă rog să precizați în ce măsură proiectele/finanțările din fonduri nerambursabile 2021-2027 vor fi prioritizate către această regiune”, a mai cerut Ioan Bălan.


Intră acum și în grupul de