Ce se estimează că se va întâmpla cu prețurile la energia electrică în sezonul cald?


Intră acum și în grupul de
Financial owe asian young woman, girl sitting suffer, stressed and confused by calculate expense from invoice or bill, have no money to pay, mortgage or loan. Debt, bankruptcy or bankruptcy concept.

 

În prezent, se estimează că prețurile la energia electrică ar putea crește în continuare dacă infrastructura de aprovizionare s-ar degrada sau dacă s-ar întâmpla un eveniment semnificativ din punct de vedere geopolitic. În timpul primăverii și pe tot parcursul sezonului cald, există mai mulți factori care pot influența substanțial prețurile la energia electrică.

De la energia regenerabilă, depozitarea gazelor, infrastructură și până la proveniența gazelor și problemele geopolitice, toți acești factori pot avea un impact major asupra prețurilor energiei electrice. De exemplu, în timpul verii, cantitatea de energie eoliană și solară are un impact mare asupra prețurilor. În zilele însorite, cererea de energie electrică poate să scadă foarte mult, deoarece gospodăriile și întreprinderile generează și își folosesc propria energie, în loc să extragă electricitate din rețea. 

Care sunt previziunile referitoare la prețurile energiei electrice?

Specialiștii estimează că facturile la energie vor atinge apogeul în luna aprilie 2023, urmând apoi să scadă din vară sau chiar din toamna anului 2023. Totuși, previziunile nu sunt bătute în cuie, deoarece intervin prea mulți factori care pot afecta prețurile la energia electrică. Situația geopolitică fiind instabilă, la fel de instabile sunt și estimările specialiștilor privind prețurile la energia electrică. Toate estimările care sunt furnizate în prezent iau în considerare problemele actuale.

Cât de mult vor scădea prețurile la energia electrică în timpul sezonului cald sau în a doua jumătate a anului 2023 va depinde de diverși factori, printre care acțiunile pe care le întreprinde guvernul, cum evoluează economia în ceea ce privește inflația sau o potențială recesiune. Cu alte cuvinte, situația economiei este cea care afectează în mare măsură prețul energiei. La rândul său, geopolitica și consecințele sale pozitive sau negative, pot avea un impact semnificativ asupra aprovizionării cu energie electrică și asupra lanțului de aprovizionare cu energie.

Specialiștii estimează că facturile la energie ar putea să scadă semnificativ în toamna sau în jurul iernii anului 2023, continuând să se mențină scăzute până la începutul anului 2024. Este puțin probabil ca prețurile la energie să atingă nivelurile de dinainte de 2021. 

Cum pot fi reduse facturile la energie?

Deși estimările actuale par foarte sumbre, cu toții putem adopta mai multe măsuri pentru a reduce facturile la energie. De exemplu, cât timp serile se mențin răcoroase, este recomandat să ținem ușile închise pentru a conserva temperatura la care s-a ajuns pe parcursul zilei, mai ales dacă a fost o zi însorită.

De asemenea, este recomandat să mutați mobila cât mai departe de calorifere pentru ca toată căldura să circule fără obstacole. Încercați să încărcați ture complete de rufe și să utilizați programul de 30°C sau un program ecologic de spălare a rufelor. Același lucru se recomandă și în cazul vaselor. Încărcați o tură completă de vase și folosiți un program ecologic. 

Ceea ce mai puteți face pentru a îmbunătăți eficiența energetică este să uscați rufele afară în loc să folosiți uscătorul, să vă asigurați că frigiderul funcționează la o temperatură de de 3°C până la 5°C și congelatorul este la -18°C, să scoateți toate cablurile din priză pe care nu le folosiți și să faceți duș în loc să faceți baie. (B.L.)


Intră acum și în grupul de