Kelemen Hunor: Gardul pe care Ungaria vrea să-l ridice la granița cu România ar ajuta şi țara noastră


Intră acum și în grupul de

 

Gardul care va fi instalat de Ungaria la graniţa cu România nu desparte aceste ţări, ci este o soluţie individuală care arată că Uniunea Europeană nu are strategie, nu este pregătită şi a fost luată absolut pe neaşteptate de acel val de migranţi, a declarat miercuri Liderul UDMR, Kelemen Hunor.

El a spus că nu doreşte să comenteze  „răfuiala inutilă, mai ales pe un subiect care nu ar trebui să fie în aceşti termeni între două state”.

„Dacă ne-am trezi noi, România, cu 45.000 de imigranţi la uşă de la o zi la alta, pun şi eu întrebarea cât de mult suntem pregătiţi. Din acest punct de vedere, cred că mai multă reticenţă şi mai mult echilibru ar trebui. Nu comentez cine ce declară, cine se trezeşte mai mult sau mai puţin, eu consider că nu este un  subiect sau o temă care merită şi care ar trebui să ducă la astfel de declaraţii indiferent din ce parte. Pentru mine nu este un subiect de răfuială”, a spus Kelemen Hunor, întrebat despre disputa privind ridicarea de către partea ungară a unui gard la graniţa cu România.

kelemen hunor

Preşedintele UDMR consideră că trebuie o abordare calmă şi a arătat că, în principiu, „un gard nu are o conotaţie pozitivă, dar nu desparte România de Ungaria”.

„Trebuie o abordare mai calmă şi nu trebuie să ne isterizăm. În principiu, gardul şi tot ce înseamnă gard simbolistic nu are o conotaţie pozitivă în această regiune, nu numai pentru noi, pentru nimeni din fostul bloc comunist, dar nu poţi să nu ţii cont de contextul actual. Acesta gard  nu desparte România de Ungaria, nu este împotriva românilor, nu este împotriva ungurilor, nu este împotriva  cetăţenilor europeni. Noi nici până acum nu am circulat prin graniţa verde clandestin şi nici în continuare nu vom circula. Cei cu cetăţenie europeană vor circula aşa cum au circulat şi până acum, nu vor împiedica libertatea de circulaţie cu acest gard. Acest gard de fapt încearcă să oprească un val de migranţi care intră ilegal într-un stat european şi cam atât. Este o soluţie individuală, care arată că Uniunea Europeană nu are strategie, nu este pregătită şi a fost luată absolut pe neaşteptate de acel val de migranţi”, a afirmat Kelemen Hunor.

El a mai precizat că această soluţie nu va rezolva problema pe termen lung, dar ar ajuta şi ţara noastră pentru că ar împinge valul de migranţi către Serbia şi Croaţia.

Topografi și ingineri militari ungari au fost văzuți, miercuri, planificând traseul gardului ce ar urma să fie construit la frontiera cu România, în prelungirea celui de la granița cu Serbia, relatează Reuters.

 Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a anunțat marți că guvernul de la Budapesta a decis să înceapă pregătirile în teren pentru extinderea la granița cu România a gardului pe care îl construiește la frontiera cu Serbia, pentru a face față unei eventuale schimbări a rutei folosite de imigranți, potrivit Agerpres.

”Am luat decizia de a începe lucrările pregătitoare pentru construirea unui gard începând de la granița ungaro-sârbo-română pe o lungime rezonabilă, în eventualitatea mutării presiunii migraționiste în direcția României”, a spus Szijjarto.

Decizia a fost criticată de România, MAE declarând marţi că a primit această veste cu puţin timp înainte ca ministrul de Externe ungar să facă anunţul.

MAE a solicitat, prin ambasadorul român în Ungaria, o întâlnire care a avut loc marţi la Budapesta, la MAE ungar, în cadrul căreia România şi-a exprimat dezaprobarea faţă de această măsură privind gardul metalic de la graniţă, iar partea maghiară şi-a exprimat nemulţumirea faţă de declaraţia prim-ministrului Victor Ponta, care a spus că Ungaria tratează refugiaţii „cu bâte şi îi înseriază”.

„Ministerul român al Afacerilor Externe consideră că maniera de a acţiona a părţii ungare, astfel cum a rezultat din acţiunile şi mesajele de astăzi, este inadmisibilă şi contrară Parteneriatului Strategic. Prin aceste acţiuni, partea ungară încearcă să atragă partea română într-o dispută artificială, de natură a distrage atenţia de la aspectele de fond ale problematicii migranţilor şi de la efectul de auto-izolare pe care îl au măsurile promovate de partea ungară”, a arătat MAE într-un comunicat.

A urmat un schimb dur de replici publice între prim-ministrul Victor Ponta şi ministrul de Externe maghiar Peter Szijjarto. Ponta a acuzat Ungaria că are un comportament demn de anii ’30-’40, iar într-o emisiune televizată de marţi seara s-a întrebat retoric ce se va întâmpla dacă armata ungară va decidă să tragă şi va omorî femei sau copii, la graniţa cu România. Miercuri dimineaţă, reacţia Ungariei nu s-a lăsat aşteptată, şeful diplomaţiei spunând că „Victor Ponta şi-a pierdut autocontrolul şi prin declaraţiile sale iraţionale a jignit întreaga Ungarie. Politicienii europeni civilizaţi nu formulează astfel de calomnii sălbatice”.


Intră acum și în grupul de