OMS: Ţările în care circulă virusul gripal A (H1N1) se pot aştepta la o creştere a nivelului de îmbolnăviri severe. Vaccinul gripal actual va oferi o bună protecţie


Intră acum și în grupul de

OMS susţine că ţările în care circulă virusul gripal A (H1N1) se pot aştepta la o creştere a nivelului de îmbolnăviri severe şi decese la tineri, adulţii sănătoşi, inclusiv la gravide, dar că se consideră că vaccinul gripal actual va oferi o bună protecţie

Într-o declaraţie recentă a Biroului Regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS)  pentru Europa, referitoare la circulaţia virusului gripal A(H1N1) ca şi virus gripal sezonier, se arată că virusul A (H1N1) – care a provocat pandemia de gripă în 2009 (numită „gripă porcină” în trecut) – a continuat să circule de atunci ca un virus de gripă umană sezonieră.

“În anul 2009, populaţia lumii a avut o imunitate scăzută la virusul A (H1N1), deoarece era un virus nou. Astfel, acesta a provocat o epidemie la nivel global, cu 100 000-400.000 decese estimate în acel an.  După 2009, virusul gripal A (H1N1) a început să circule anual ca un virus al gripei sezoniere, împreună cu virusul gripal A (H3N2) şi virusul gripal B, cu o predominanţa diferită a acestora în fiecare sezon de gripă. În sezonul 2015-2016, mai multe ţări din Regiunea Europeană se confruntă cu cazuri grave şi decese cauzate de A (H1N1)”, se precizează în declaraţia Biroului Regional al OMS pentru Europa.

vaccin_antigripal

În documentul citat se arată că “nu există dovezi că virusul gripal sezonier A (H1N1) este mai periculos decât virusul pandemic”.

Totodată, se precizează că virusul gripal sezonier A (H1N1) nu s-a modificat semnificativ faţă de virusul pandemic 2009, iar de la apariţia sa, în anul 2009, virusul gripal A (H1N1) a fost cunoscut pentru faptul că provoacă îmbolnăviri severe la tineri, adulţii sănătoşi, în contrast cu virusul A (H3N2), care provoacă forme severe şi decese, în special, la persoanele în vârstă.

“Ţările în care circulă virusul gripal A (H1N1) se pot aştepta la o creştere a nivelului de îmbolnăviri severe şi decese la tineri, adulţii sănătoşi, inclusiv la gravide.  Se preconizează că vaccinul gripal actual va oferi o bună protecţie  În fiecare sezon, este dezvoltat un vaccin gripal pentru a asigura protecţia împotriva virusurilor gripale care circula (stabilite de cercetări). În emisfera nordică vaccinul gripal pentru sezonul 2015-2016 include tulpini de virus A (H1N1), A (H3N2) şi virus B.  Există indicii că vaccinul din acest sezon se potriveşte cu cele mai multe virusuri de gripă sezonieră care circulă. Prin urmare este de aşteptat ca vaccinul actual sa ofere o buna protecţie”, se mai precizează în documentul citat.

Totodată, OMS recomandă ca anumite grupuri de persoane considerate la risc crescut de boli severe să fie vaccinate în fiecare an împotriva gripei. Acestea includ persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, rezidenţi ai instituţiilor pentru persoane în vârsta şi cu handicap, femeile gravide, persoanele cu afecţiuni cronice cum ar fi bolile cardiovasculare, pulmonare sau afecţiunile neurologice cronice şi copiii cu vârsta cuprinsă între 6-59 luni. (Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de