ANCOM: România a depășit 5 milioane de linii fixe de internet, din care 2 milioane sunt fibră optică până în casă. Traficul mediu de internet mobil a continuat să se dubleze, pentru al doilea an consecutiv


Intră acum și în grupul de

“Cetățenii și mediul de afaceri din România au nevoie de internet tot mai mult și tot mai bun: am depășit 5 milioane de linii fixe de internet, din care 2 milioane sunt fibre optice până în casă.  Pe segmentul mobil, conexiunile 4G au depășit jumătate din total, iar traficul mediu de internet mobil a continuat să se dubleze, pentru al doilea an consecutiv”, a declarat Sorin Grindeanu, președintele ANCOM.

Internet mobil

Datele prelucrate de ANCOM pentru anul 2018 arată că numărul conexiunilor 4G este 10,1 milioane, în creştere anuală cu 27%, astfel că acestea au ajuns să deţină o pondere majoritară, de 51%, în totalul conexiunilor la internet mobil. Împreună cu conexiunile 3G, în România existau la sfârșitul anului trecut 17,2 milioane de conexiuni la internet mobil de mare viteză, adică aproape 90% din totalul de 19,9 milioane conexiuni la internet mobil.

2018 a fost al doilea an consecutiv în care traficul mediu de internet mobil s-a dublat, ajungând astfel la 2,6 GB/lună/locuitor.

În funcție de numărul de conexiuni active la internet mobil în 2018, liderul pieţei avea o cotă de piaţă de 40%, principalul competitor 25%, ceilalți furnizori însumând 35%. 

Internet fix

Conform statisticilor ANCOM, numărul conexiunilor la internet fix din România a depăşit valoarea de 5 milioane, ajungând la 5,1 milioane la sfârșitul anului 2018, cu 7% mai mult față de anul precedent, pe fondul creșterii robuste, cu 16%, a conexiunilor la internet fix de foarte mare viteză, de cel puţin 100Mbps și al reducerii celor care asigură viteze mai mici de 100 Mbps.

Astfel, ponderea conexiunilor de foarte mare viteză (cel puțin 100Mbps) a ajuns la 69% la sfârşitul anului 2018.

Prin internet fix a fost efectuat în 2018 un trafic de 25 GB/lună/locuitor, în creştere cu 15% faţă de anul precedent.

Anul trecut, rata de penetrare a internetului fix la 100 gospodării a fost de 62% la nivel național, în urban fiind de 74%, iar în rural de 46%.

Decalajul dintre urban şi rural se reduce în continuare. Numărul de conexiuni la internet fix din mediul rural a ajuns la 1,6 milioane, înregistrând o creștere anuală de 13% în 2018, în timp ce conexiunile instalate în mediul urban au crescut cu 4% până la valoarea de 3,5 milioane. 40% din conexiunile de internet din mediul rural permiteau viteze de peste 100 Mbps.

În funcție de numărul de conexiuni la internet fix înregistrat la sfârșitul anului 2018, liderul pieţei avea o cotă de piaţă de 51%, principalul competitor 23%, ceilalți furnizori însumând 26%. 


Intră acum și în grupul de