Băișanu: Energia termică din Suceava e cel mai aprins subiect al ultimilor 12 ani


Intră acum și în grupul de

Alexandru Baisanu sustine o conferinta de presa la cabinetul sau parlamentar.

alexandru baisanu” Azi, ma voi referi strict la un singur subiect. Energia termica din Suceava. E cel mai aprins subiect al ultimilor 12 ani, o tema care a facut milionari in oras pe cativa, in euro si cateva zeci de mii de victime, respectiv pe suceveni.

Trebuie sa scoatem in evidenta o serie de lucruri. Termica si activitatea Primariei din jurul societatii care e una a Primariei. Va anunt ca au fost deschise doua dosare penale in rem, asupra primarului Lungu si altor cetateni cu functii in Termica. Timp de 12 ani, Primaria a folosit o unealta periculoasa a subventiei.

Termica, care a falimentat, se afla pe chituci de actualul primar. Apare in 2011, in martie, o societate care castiga o licitatie pentru o noua cetrala de furnizare a energiei eletrice si, in subsidiar, a energiei termice. In 2012, se incep lucrarile la centrala privata pentru ca actualul primar a dorit sa duca spre faliment Termica. Primaria vinde fara licitatie cele 5 ha de teren ca sa poata lua un credit sa faca centrala noua.

Trebuie sa fii nebun ca tu sa faci licitatia pentru distributia apei calde si caldurii, tu sa scrii acel act de participare la licitatie si tot tu sa nu pui la punct societatea ta ca sa indeplineasca cerintele pe care chiar tu le ceri. Nu cred ca o societate privata poate sa concesioneze intr-un astfel de business, cata vreme stia din studiile facute ca 40% e pierderea pe retele.

La nivel national, numarul localitatilor conectate la sistem centralizat de alimentare cu apa calda si caldura a scazut cu 78 %. Si asta pentru ca oamenii plateau mai mult decat primeau. Oamenii se debranseaza datorita ineficientei energetice.

La Suceava, pierderile stabilite sunt de 40% si sunt peste nivelul national. Ele sunt suportate de suceveni. Cu cat numarul de apartamente e mai mic, cu atat valoarea platii facturii va fi mai mare. Din 40.000 de locuinte, 21.000 de apartamente s-au debransat.

Azi, suceveanul primeste caldura de la o societate privata care produce energie electrica si care ca rezidiu are un abur care, daca e dat in aer, se pierde, iar daca e dat la oameni, poate oferi energie termica. Chiar daca nu ar avea cui sa dea agentul termic societatea ar putea trai linistita fara a-i fi afectata activitatea. Asta imi spune ca ar putea da si cu 1 leu gigacaloria. Daca maine nimeni nu mai doreste sa cumpere energie termica, ei au unde sa vanda energia electrica.

Din ce stiu, populatia nu a fost niciodata consultata de baietii destepti care in continuare nu vor face decat sa monteze contoare si sa taie facturi.

Sa se stie ca de subventii au beneficiat mai putin de jumatate din suceveni, desi banii au fost colectati de la toti. Nu e echitate. Problema subventiei a functionat ca un motor de manipulare si cumparare a votului ca Lungu sa ramana primar. Primarul nu a inteles nimic din ce s-a intamplat in jurul lui in ultimii 12 ani si ce au facut celelalte orase.

Propun organizarea unui r eferendum la nivel local in care sucevenii sa se pronunte cu privire la renuntarea definitiva la sistemul centralizat si trecerea treptata, fara cheltuiala din partea cetateanului la solutii alternative, centrale individuale asa cum au procedat si alte primarii care au finantat cumpararea de centrale termice. Ele vor fi primite de la primarie. Invit sucevenii sa decida singuri daca vor sa foloseasca banii din buget pentru asa ceva.

A venit vremea ca primarul sa faca cu banii nostri ce decidem noi. Sa cerem CL punerea in dezbatere a chestiunii si referendumul sa aiba loc odata cu alegerile locale pe 5 iunie.

Ne trebuie minim 4700 de semnaturi pentru referendum si invit sucevenii sa dea semnaturi echipelor care vor merge pe teren. Voi merge si eu personal sa cer acest lucru. ”


Intră acum și în grupul de