Flutur, la Comisia de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009: Nu cred că a fost inversat rezultatul votului. Vizita lui Geoană la Vântu a fost speculată la maxim


Intră acum și în grupul de

Președintele PNL Suceava, Gheorghe Flutur, a fost prezent, marți, la auderi la Comisia specială  de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009 şi de rezultatul scrutinului prezidenţial arătând că el s-a ocupat mai mult de legătura cu organizațiile locale și respectarea calendarului alegerilor, arătând că nu crede că a fost inversat rezultatul votului.

Flutur a spus că a venit la această comisiei pentru că este firesc să fie aflat adevărul mai ales că în spațiul public au apărut speculații privind alegerile prezidențiale din 2009.

El a arătat că a fost desemnat cu coordonarea campaniei electorale pentru prezidențiale din 2009 pentru că era prim-vicepreședinte al PDL în relația cu organizațiile, iar secretarul general al partidului, care era de regulă șef de campanie, Vasile Blaga, era ministru de Interne și nu putea să coordoneze campania.

Flutur a spus că a pus condiția să nu fie prezent foarte mult la București pentru că era președinte al CJ Suceava și astfel a ținut legătura cu organizațiile mai mult prin audio-conferințe și doar o dată pe săptămână se organizau ședințe la București.

„Urmăream de la Suceava încadrarea în calendarul alegerilor, desemnarea reprezentanților în secțiile de votare, în BEJ în BEC, procedura de instruire”, a spus Flutur care a menționat că a elaborat și Ghidul reprezentantului partidului în secția de votare.

Totodată, Flutur a arătat că s-a ocupat și de organizarea de evenimente în teritoriu, cu mitinguri electorale în diferite zone din țară.

El a spus că numărătoarea paralelă a fost realizată cu un soft simplu în care se introduceau rezultatele transmise de reprezentanții partidului din fiecare secție de votare de pe procesele verbale încheiate după numărătoarea votului.

Flutur a explicat că PDL a reușit să realizeze repede numărătoarea paralelă pentru că echipa era foarte bine organizată.

El a mai arătat că în acea perioadă a fost folosită la maxim și instituția contestării și că orice părea ce nu era în regulă era contestat la BEJ sau la BEC, dar că nu au fost probleme deosebite.

Flutur a spus că PDL era primul partid care avea rezultate din rațiunea de a ține mobilizat reprezentantul în secția de votare și să nu plece din secția de votare până nu semnează procesul verbal, iar apoi acesta transmitea rezultatul la organizația județeană.

”Oamenii se mobilizau foarte bine și transmiteau rezultatele pe secții de votare. Era interesul nostru să nu plece oamenii din secțiile de votare”, a spus fostul șef al campaniei PDL pentru prezidențialele din 2009.

Flutur a mai arătat că PDL a fost partidul care a furnizat datele care erau centralizate și că și PSD a făcut numărătoare paralelă, dar că la PDL a fost vizibilă numărătoarea paralelă în timp ce PSD „spunea, dar nu se vedea”.

”Era și războiul exit-poll-urilor cu TVA destul de subiectiv și se creau stări de descurajare sau de încurajare”, a mai spus Flutur.

El a subliniat că nu a fost fraudat votul, mai ales că PDL și-a desfășurat activitatea într-un câmp politic ca minoritari față de restul partidelor care erau coalizate.

În ceea ce privește schimbarea ministrului de Interne, Dan Nica, și ruperea coaliției PDL-PSD, Flutur a arătat că pe măsură ce se apropiau alegerile prezidențiale se răceau relațiile dintre cele două partide care aveau fiecare candidat la președinție.

”Neînțelegerile se amplificaut și ne-am trezit în situații de a râmâne singuri la guvernare”, a spus Flutur care a menționat că PDL a avut mare curaj să facă acea coaliție între stânga și dreapta, apreciind că a fost o „coaliție neinspirată”.

Totodată, el a mai declarat că nu știe cine a luat atunci decizia schimbării prefecților și a șefilor de instituții susținuți de PSD, menționând că nu a fost o decizie politică.

Mai mult, Gheorghe Flutur a spus că nu a existat nicio legătură între staff-ul de campanie al PDL și reprezentanți ai unor instituții ale statului, menționând că nu-i cunoaște personal pe șefii de servicii secrete.

”Personal, nici nu-i cunosc decât ca persoane publice”, a menționat Flutur.

El a mai declarat că nici nu a avut discuții cu candidatul Traian Băsescu în ziua votului, adăugând că Băsescu avea staff-ul lui de campanie și echipă de consultanți.

Flutur a explicat că nu s-a ocupat foarte mult de această campanie electorală pentru că fiecare din staff avea rolul lui bine determinat, iar el avea rolul de a ține legătura cu organizațiile și de respectare a calendarului acțiunilor.

”Am avut o implicare pe componenta organizatorică puternică”, a spus Flutur.

Întrebat dacă crede că rezultatul votului a fost inversat, el a răspuns că nu crede așa ceva mai ales că lupta a fost puternică și că orice situație era monitorizată de adversarul politic.

Flutur a recunoscut că vizita făcută de candidatul PSD Mircea Geoană la Sorin Ovidiu Vântu a fost speculată la maxim de susținătorii lui Traian Băsescu.

El a spus că după ce a apărut în spațiul public acea vizită, a fost speculată la maxim, subliniind că nu se poate pierde ca o greșeală a adversarului politic să nu fie valorificată.

Flutur a arătat că această greșeală l-a afectat pe Geoană, dar că nu poate cuantifica măsura în care a afectat rezultatul alegerilor.

Audierea lui Gheorghe Flutur a durat mai mult de o oră, el urmând să revină la comisie pentru a adunce noi lămuriri dacă situația o va impune. (Alin Dima)

 


Intră acum și în grupul de