Bălan: Distorsiuni în salarizarea personalului din educație persistă și în legea salarizării unitare. Sute de profesori suceveni încă așteaptă recuperarea unor drepturi salariale


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele PNL, deputatul de Suceava Ioan Bălan, susține că în noua lege a salarizării unitare persistă distorsiunile introduse prin acte normative de guvern în anul 2016 și atrage atenția că încă sunt sute de cadre didactice sucevene care nu și-au primit drepturile salariale deși au decizii definitive ale instanțelor de judecată.

Într-o interpelare adresată ministrului Educației, Pavel Năstase, deputatul sucevean arată că deși instanţele de judecată din România s-au pronunţat în nenumărate rânduri în favoarea angajaţilor din învăţământ și au emis decizii definitive, numai în județul Suceava, sute de cadre didactice din învăţământul preuniversitar încă mai așteaptă recuperarea unor drepturi salariale sau de altă natură, pentru care statul român intârzie să stingă obligaţiile de plată.

„De asemenea, potrivit unor acte normative emise de Guvemul României în anul 2016, s-au creat mai multe distorsiuni în ceea ce privete salarizarea personalului didactic și nedidactic din învăţământul preuniversitar, care persistă chiar și în noul proiect legislativ privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. În Programul de guvemare asumat de Guvemul Grindeanu se preciza că învăţământul reprezintă o prioritate a actului de guvemare, iar această prioritizare se va reflecta, în primul rând, într-o finanţare superioară, faţă de anii precedenţi”, susține Bălan.

El a constatat că atitudinea și comportarnentul Guvemului este chiar împotriva propriilor principii enunţate în programul de guvemare și îi cere ministrului Educației să clarifice și să precizeze câte cadre didactice din România sunt în continuare îndreptăţite să primească sume de bani, ca urmare a pronunțării unor decizii definitive ale instanţelor de judecată.

Bălan întreabă și care este cuantumul total al sumelor ce ar trebui plătite urgent către aceste persoane și care este situaţia la nivelul judeţului Suceava, cunoscându-se faptul că la finalul anului 2016 numărul cadrelor didactice din învățământul preuniversitar care avea de recuperat bani se ridică la peste șapte mii de persoane.

„În condiţiile în care prin Legea bugetului de stat pentru anul 2017 nu s-au alocat distinct sume pentru acoperirea acestor datorii ale statului român faţă de angajaţii din invațământ, cum anticipaţi să onoraţi deciziile instanţelor de judecată, care sunt definitive și obligatorii? Vă aduc la cunoștință că în multe situaţii s-au deschis proceduri de executare silită faţă de unităţile de învățământ”, arată deputatul.

El îl întreabă pe ministru și cum intenționează să elimine disfuncţiile majore din salarizarea personalului din învăţământ, atâta vreme cât această categorie socio-profesională, poate cea mai importantă pentru viitorul României, este plasată în coada priorităţilor, pe baza unor coeficienţi slabi, neatractivi pentru resursa umană superior calificată.

”Mai mult, deși salariile propuse sunt cel puţin la fel de slabe, se adâncesc inechitățile și discriminările din salarizarea personalului angrenat în sistemul de învăţământ”, mai susține Ioan Bălan.(N.B.)


Intră acum și în grupul de