Deputatul PNL de Suceava, Angelica Fădor, în Parlament, către ministrul Sănătății: Pacienții vor avea de suferit din cauza discriminărilor salariale din spitale. Ea a exemplificat cu situația Spitalului de Psihiatrie Cronici Siret, al doilea ca mărime din Moldova


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava, Angelica Fădor, și-a exprimat, într-o interpelare adresată  ministrului Sănătății, Sorina Pintea, îngrijorarea privind situația din sistemul medical determinată de discriminările salariale care afectează atât personal medical și auxiliar, dar care va avea impact major asupra pacienților.

Fădor îi semnalează ministrului Sănătății o situație extrem de neplăcută petrecută la Spitalul de Psihiatrie Cronici Siret ca urmare a aplicării Legii nr. 153/2017 și a noului Regulament de sporuri asupra mai multor categorii de salariați ai acestui spital.

Potrivit deputatului liberal sucevean, Spitalul de Psihiatrie din Siret este al doilea ca mărime din Moldova, are 210 paturi și 167,5 de angajati.

„Specificul acestui sector de activitate este faptul că sporurile sunt foarte mari, în prezent, procentul pe total spital este de 82,61%, rezultând pe total ordonator principal de credite un spor de 41,86%. În conformitate cu art. 25 din Legea nr. 153/2018 sporurile salariale nu pot depași 30% pe total ordonator de credite, în consecință se micșorează valoarea totală aferentă sporurilor de la 502.801 lei la 335.007 lei. Astfel, sporurile s-au diminuat cu suma  de 167.794 lei, raportat la numarul total de angajati rezultă, în medie, pe o lună, o DIMINUARE PE UN SINGUR SALARIAT  DE 1.002 LEI”, a explicat Angelica Fădor.

Ea a spus că de aceste diminuări efective ale salariului net, față de luna precedentă, au avut parte infirmieri (între 450-500 lei, salariu net), bucătari (între 450-500 lei, salariu net), spălătorie (între 250-300 lei, salariu net), șoferi (între 550-600 lei, salariu net), birouri (800-900 lei, salariu net), asistent social (600 lei, salariu net).

Pe de altă parte, medicii și asistenții medicali au câștigat efectiv la salariu, motivat de creșterea cu 30% a salariilor de bază, dar au pierdut, în medie, din sporuri între 1500 și 2500 lei, adaugă deputatul sucevean.

Ea a precizat că ținând cont de aplicarea prevederilor art.25 din Legea nr.153/2017, la Spitalul de Psihiatrie din Siret, s-a realizat o mare inechitate salarială între categoriile profesionale la nivel de spital care a dus la scăderi mari de salarii cu venituri mult mai mici decât în luna decembrie 2017 pentru personalul auxiliar sanitar, alt personal medical și TESA.

„Nemulțumirea principală a cadrelor medicale ale Spitalului de Psihiatrie Cronici Siret  este aceea că pragul de 30% pe Ordonator principal de credite nu permite aplicarea unui Regulament de sporuri echitabil pentru toate categoriile de salariaţi din sistem, fapt care va duce la dezbinarea echipei medicale și va determina plecarea medicilor, a asistenților medicali și a celuilalt personal medical din spital, iar din toată această situație scăpată de sub control, sa nu uităm, că pacienții vor fi cei care vor avea cel mai mult de suferit”, a adăugat Angelica Fădor.

 

Deputatul liberal sucevean cere ministrului Sănătății să spună cum a fost posibil ca prevederi ale Legii nr. 153/2017 să discrimineze, în continuare, o parte importantă a lucrătorilor din sistemul sanitar și care sunt soluțiile identificate pentru acești angajați ai Spitalului de Psihiatrie Cronici Siret, astfel încât să le fie compensate aceste consistente pierderi de venituri.(T.B.)


Intră acum și în grupul de