Petre Daea confirmă spusele lui Băișanu că certificarea IFS pentru companiile alimentare românești asigură alinierea la cerințele supermaket-urilor, dar susține că această certificare nu intră în competența Ministerului Agriculturii


Intră acum și în grupul de

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, susține că nu intră în competența Ministerului Agriculturii elaborarea, certificarea și monitorizarea certificării International Featured Standards (IFS) pentru companiile alimentare românești, dar recunoaște că această certificare aduce numeroase beneficii producătorilor.

Ministrul Agriculturii a răspuns astfel deputatului ALDE de Suceava, Alexandru Băișanu, care a cerut explicații ministrului Agriculturii privind numărul extrem de scăzut al companiilor românești certificate european privind calitatea și siguranța produselor alimentare, arătând că nu se poate intra pe piața europeană, dar și în supermarket-uri fără această certificare

În răspuns, Petre Daea arată că sistemul de certificare IFS ( International Featured Standards) este un standard voluntar, gestionat privat, prin care se certifică de către un organism privat respectarea unor fluxuri de producție.

„Certificarea IFS aduce numeroase beneficii producătorilor din industria agroalimentară, întrucat atestă calitatea produselor, sporește încrederea consumatorilor în aceste produse și satisface nevoile acestora. De asemenea, certificarea IFS asigură alinierea la cerințele retailerilor interni  și externi, vizibilitate și competitivitate mai mare pe piețele agroalimentare”, precizează ministrul.

El mai susține că existența unei creșteri semnificative a agenților economici care aderă la standardul voluntar IFS, conform studiului  menționat  de deputatul sucevean reflectă  interesul  producătorilor din domeniul agroalimentar de extindere a comercializării produselor proprii pe cât mai multe piețe, dar și dorința acestora de a câștiga o cotă cât mai mare din piața internă în contextul competiției cu  marile  companii europene ( procesatori și retaileri )  prezente pe   piața românească.

„Elaborarea / implementarea și monitorizarea certificărilor IFS nu intră în competența Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale”, subliniază ministrul.

El mulțumește deputatului sucevean pentru interesul manifestat și îl asigură că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale are printre obiective asigurarea securității alimentare naționale, creșterea competitivității produselor agroalimentare, eficientizarea structurilor de piață agroalimentară.

Într-o interpelare adresată ministrului Petre Daea, Băișanu arată că, potrivit unui studiu al  International Featured Standards (IFS), România se află pe ultimele locuri în Europa în ceea ce privește certificarea calității și siguranței produselor alimentare și că doar 200 de companii din România au obținut certificare europeană conform standardului IFS.

„Respectarea cerințelor IFS Food de către producătorii de alimente  reprezintă o garanție pentru livrarea pe piața de produse alimentare sigure, conforme cu legislația și conforme cu cerințele clientului”, a precizat Băișanu.

El susține că producătorii români sunt tot mai preocupați să obțină aceste garanții de calitate, care îi ajută să își crească afacerea prin intrarea în marile rețele de retaileri și accesul la piața externă, iar prin urmare, numărul cererilor de certificare crește în fiecare an cu aproape 25 la sută, mult peste media europeană, care este de 7,75 la sută.

„Certificarea IFS înseamnă, practic, un pașaport pentru export”, a adăugat parlamentarul sucevean care menționează că în România există 11 subdomenii de certificare IFS Food.

El subliniază că certificările ajută companiile să fie sigure că produsele lor îndeplinesc cele mai pretențioase criterii ale clienților.

„Auditul presupune verificarea procesului de producție, iar evaluatorul oferă consultanță, astfel încât să fie respectate bunele practici în fiecare etapă. Acest lucru asigură premizele unei calități foarte bune a proceselor de producție, a produselor și a managementului de sistem, ceea ce duce în final la produse alimentare sigure și de calitate la raft și în coșul de cumpărături al consumatorului”, a mai arătat deputatul.

El notează că verificarea profesionistă a întregului proces de producție garantează că în hipermarket-uri nu pot ajunge decât produse atent monitorizate de-a lungul întregului proces din punct de vedere al siguranței alimentului și calității  alimentului.(N.B.)


Intră acum și în grupul de