Situația avariilor la conductele de gaze naturale sau rețele electrice din Suceava care afectează foarte mulți suceveni a ajuns în Parlament: Se repară doar un metru de cablu sau de conductă, iar peste o săptămână se raportează o nouă avarie la o distanță de doar un metru față de ultima avarie.


Intră acum și în grupul de

Situația privind avariile înregistrate în rețelele de gaze naturale și de energie electrică din Suceava a fost prezentată în Parlamentul României.

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Bălan, l-a interpelat pe ministrul Energiei, Anton Anton,  dar s-a adresat și președintelui A.N.R.E.,  Dumitru Chiriță, privind situația avariilor din aceste rețele.

El a arătat că cea mai mare parte a rețelelor de distribuție a energiei electrice și a gazelor naturale din România au fost privatizate, în ultimele două decenii, situația cea mai frecventă fiind aceea în care prețul vânzării activelor a fost mult mai mic decât valoarea de piață, sub condiția ca noii operatori economici să realizeze investiții consistente în reabilitarea și modernizarea sistemelor de distribuție învechite, iar condiția prețului mai mic a fost legată de această componentă investițională, care, prin prisma avariilor frecvente înregistrate în toată țara și, în mod special în Moldova, pare să nu fi fost deloc îndeplinită.

De asemenea, o altă trăsătură nefavorabilă o reprezintă intervențiile punctuale ale operatorilor, atunci când survine o avarie – operatorul cunoaște că toată secțiunea unei rețele trebuie înlocuită, însă preferă să repare doar 1 metru de cablu sau de conductă, iar peste o săptămână să se raporteze o nouă avarie la o distanță de doar 1 metru față de ultima avarie, arată deputatul.

„În acest sens, a devenit celebru cazul unei străzi din Municipiul Suceava, unde se intervine aproape lunar și se sparge asfaltul proaspăt pus, pentru remedierea unor avarii apărute pe aceeași secțiune. De fiecare dată, se înlocuiește 1 metru de rețea, deși de atâția ani se putea înlocui toată secțiunea, care nu măsoară mai mult de 150-200 de metri și care are nevoie de înlocuire în integralitate”, a spus Ioan Bălan.


Deputatul suceveam a menționat că operatorii economici se apără și spun că legislația în vigoare nu le permite să înlocuiască întreaga rețea învechită, uzată fizic, dar și moral.

În condițiile în care consumatorii casnici din județul Suceava sunt puternic afectați de avariile frecvente și de proasta calitate a serviciilor furnizate, Ioan Bălan cere o situație detaliată a investițiilor realizate de operatorii economici privați la nivelul rețelelor de energie electrică și gaze naturale din Județul Suceava, respectiv kilometri de rețele privatizate,  kilometri sau metri de rețele înlocuite, kilometri de rețele modernizate, valoarea investițiilor de capital efectuate.

El mai cere și o prezentare a respectării condițiilor post-privatizare pentru operatorii economici care au preluat rețelele de distribuție de energie electrică și gaze naturale de la nivelul județului Suceava.

„Solicit clarificări pentru modul defectuos de remediere a avariilor, ca în exemplul detaliat mai sus, și solicit justificări pentru care operatorul nu înlocuiește întreaga secțiune de rețea avariată, ci doar peticește, în condițiile în care operațiunile de remediere a avariilor implică întreruperi temporare și avarierea infrastructurii adiacente: trotuare, covor asfaltic, spații verzi”, mai arată Bălan.

El vrea și clarificări în legătură cu legislația specifică, deoarece operatorii se apără spunând că ei ar înlocui secțiuni întregi ale rețelelor, atunci când se înregistrează avarii, însă legislația îi împiedică.

„ Vă rog să precizați care ar fi acele piedici legale și de ce ele nu sunt înlăturate, dacă acestea există?”, a conchis Ioan Bălan. (T.B.)


Intră acum și în grupul de