Punctul de pensie va avea valoarea de 1.875 de lei de la 1 ianuarie 2019 și nu din septembrie 2021 potrivit unui amendament susținut de Cătălin Nechifor și adoptat cu unanimitate în Comisia pentru Drepturile Omului. Nechifor: amânarea până în 2021 a majorării punctului de pensie creează o discriminare față de cei mai în vârstă cetățeni


Intră acum și în grupul de

Amendamentul susținut de deputatul Pro România de Suceava, Cătălin Nechifor, prin care punctul de pensie va avea valoarea de 1.875 de lei de la 1 ianuarie 2019 și nu din septembrie 2021, a fost adoptat, marți, în Comisiai pentru Drepturile Omului.

„PRO Romania a făcut un pas important pentru milioanele de pensionari din țara noastră. Astăzi, deputații PRO Romania au obținut unanimitate pe amendamentul depus în cadrul Comisiei pentru Drepturile Omului, prin care punctul de pensie va avea valoarea de 1.875 lei, începând din data de 1 ianuarie 2019. În varianta inițială, susținută de Dragnea și Dancila, creșterea punctului de pensie era etapizata pe durata a 3 ani, respectiv la 1 septembrie 2019 – 1265 lei, la  1 septembrie 2020 – 1775 lei și la 1 septembrie 2021 – 1875 lei”, a declarat Nechifor după vot.

El a arătat că proiectul de lege menționează reglementări potrivit cărora din sistemul de pensii din România sunt eliminate inechitățile dintre beneficiarii sistemului, atât între genuri, cât și pentru fiecare tip de gen, precum și dintre categorii de persoane care au desfășurat activitatea în aceleași condiții de muncă și cu un nivel de salarizare relativ similar, indiferent de anul pensionării.

Nechifor a menționat că, pornind de la principiile de bază la care face referire proiectul de lege – solidaritate socială, egalitate de tratament între categorii de beneficiari, precum și asigurarea unui nivel de trai decent, considerăm că acceptarea amendamentului propus nu face decât să susțină aceste principii și scopul legii prin facilitarea accesului beneficiarilor la un trai mai bun și la venituri conform muncii depuse cât mai curând posibil.

„Mai mult decât atât, amânarea până în 2021 a majorării punctului de pensie creează o discriminare față de cei mai în vârstă cetățeni, care e posibil să nu mai beneficieze de o astfel de majorare dacă legea intră în vigoare abia în 2021”, a spus Nechifor.

El a subliniat că proiectul de lege se află în procedură de urgență, Camera Deputaților este camera decizională, ceea ce înseamnă că va fi adoptat până la finalul anului 2018.

„Ținând cont de faptul că legea bugetului de stat și legea bugetului asigurărilor sociale nu au fost încă votate de Parlament, intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor este posibilă cu 1 ianuarie 2019 inclusiv cu alocările bugetare aferente”, a conchis Nechifor.(T.B.)


Intră acum și în grupul de