Ioan Bălan cere ministrului Educației să mărească numărul și cuantumul burselor din învățământul profesional și profesional-dual cu fonduri europene nerambursabile: Cea mai mare problemă a mediului economic o reprezintă deficitul de angajați calificați pentru meserii


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan a cerut, miercuri, ministrului Educației, Ecaterina Andronescu, suplimentarea burselor din învățământul profesional și profesional-dual cu fonduri europene nerambursabile.

„Cunoaștem cu toții că cea mai mare problemă a mediului economic din România o reprezintă deficitul de angajați calificați pentru meserii ale prezentului și viitorului”, a arătat Bălan într-o intepelare a ministrului Educației.

Potrivit acestuia, este de apreciat faptul că numărul de elevi înmatriculați în învățământul profesional și profesional dual a crescut în ultimii doi ani, însă, chiar și dacă evoluția este pozitivă, numărul de absolvenți reprezintă cel mult 10% din cererea pe care o manifestă angajatorii.

El a adăugat că,mai mult decât atât, faptul că bursa de 200 de lei acordată elevilor din învățământul profesional și profesional dual a rămas neschimbată de mai mulți ani, nu ajută nicidecum la creșterea numărului de elevi înmatriculați în acest sistem.   

„Analizând oportunitățile de finanțare pe care le are România din fondurile europene nerambursabile, nu am putut să nu remarc faptul că cele mai deficitare sectoare sunt: Fondul Social European cu o absorbție de numai 4% (am cheltuit efectiv doar 219 milioane euro, deși avem disponibili 5,4 miliarde euro) și Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor cu o absorbție de 0,8% (România a atras numai 293 de mii de euro, deși putem folosi pentru calificarea tinerilor 328 milioane euro)”, a transmis Ioan Bălan.

El a arătat că la dezbaterile asupra bugetului de stat, alături de colegii liberali a propus suplimentarea bugetului Ministerului Educației Naționale, astfel încât cuantumul bursei să fie majorat la 300 de lei, iar numărul de bursieri să crească chiar din anul școlar 2019/2020.

„Amendamentul propus a fost respins sub argumentul că bugetul național nu poate susține această cheltuială extrem de importantă pentru România și pentru elevi”, a spus Bălan care arată că bugetul nu poate finanța majorarea burselor și creșterea numărului de elevi din învățământul profesional, iar fondurile europene nerambursabile  stau în continuare nefolosite.

El cere ministrului Educației să precizeze ce demersuri a întreprins pentru ca cele cca. 5 miliarde de euro disponibile pentru formarea capitalului uman și calificarea tinerilor din fonduri europene nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020 să poată fi utilizate pentru suplimentarea burselor din învățământul profesional și profesional-dual.

Totodată, deputatul liberal sucevean mai cere, având în vedere experiențele de succes ale școlilor de învățământ profesional-dual de la Brașov și Alba,  să i se transmită dacă Ministerul Educației intenționează să sprijine înființarea mai multor asemenea centre și în Regiunea de Nord-Est, regiunea cea mai slab dezvoltată din Uniunea Europeană.


Intră acum și în grupul de