Ioan Bălan cere Autorității de Supraveghere Financiară să spună cu cât au fost păgubiți românii prin deciziile Guvernului PSD de a reduce contribuțiile la Pilonul II de pensii în loc să le crească


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan a apreciat că participanții la Pilonul II de pensii au fost afectați de OUG nr.114/2018 și de OUG nr.82/2017 și a cerut vicepreședintelui Autorității de Supraveghere Financiară, Doina Dascălu, informații privind pierderile suferite de români ca urmare a acestor decizii guvernamentale.

Astfel, parlamentarul liberal sucevean arată că în anul 2017, prin Ordonanța nr. 82/2017 pentru modificarea și completarea unor acte normative, Guvernul a diminuat cotele de contribuții la Pilonul II de pensii administrate privat, de la 5,1% la 3,75%.

„Această măsură a avut un puternic impact negativ asupra activelor acumulate de participanți, în condițiile în care, potrivit calendarului prevăzut de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, cotele de contribuții ar fi trebuit să ajungă deja la 6%”, a menționat Ioan Balan.

Mai mult, deputatul sucevean precizează că prin OUG nr.114/2018 Guvernul a decis ca în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2028 persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor realizate în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care desfășoară activități în sectorul construcții să nu mai fie obligate să cotizeze la Pilonul II de pensii.

Ioan Bălan consideră că pensiile obligatorii administrate privat reprezintă singura modalitate echitabilă și sustenabilă pentru a asigura un standard de viață decent persoanelor care se vor pensiona după anul 2030, motiv pentru care cere ASF să precizeze dacă instituția a evaluat pierderile (la nivelul activelor personale) pe care le-au înregistat participanții la Pilonul II de pensii, ca urmare a diminuării contribuțiilor, de la 1 ianuarie 2018, la 3,75%.

El notează că potrivit asociațiilor administratorilor de pensii private, pierderile se ridică la peste 20%.

Deputatul sucevean mai dorește să afle și numărul de persoane care lucrează în domeniul construcțiilor nu mai sunt participanți la Pilonul II de pensii, ca efect al Ordonanței de urgență nr.114/2018.

„Vă solicit să precizați în ce măsură obținerea de către Bursa de Valori București a statutului de piață emergentă secundară va genera o creștere consistentă a randamentelor unităților de fond din Pilonul II de pensii”, a mai cerut Ioan Bălan. (T.B.)


Intră acum și în grupul de