Deputatul PNL Ioan Bălan solicită ministrului Educației măsuri pentru reducerea învățământului simultan astfel încât în anul școlar viitor cât mai mulți elevi suceveni să studieze în condiții optime


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele regional al PNL, deputatul de Suceava Ioan Bălan, a solicitat ministrului Educației, Cristina Monica Anisie să găsească soluții pentru reducerea învățământului simultan, în special din județul Suceava unde circa 3000 de elevi învață în clase simultane.

El arată că în ultimii ani, guvernele PSD au redus substanțial cheltuielile pentru educație, impactul fiind negativ asupra calității actului educativ și asupra condițiilor în care trebuie să învețe elevii cum ar fi așa-zisa restructurare a rețelei școlare care a luat forma comasării școlilor și a claselor, fără să se pună pe primul loc interesul elevilor și creșterea calității actului educativ.

„Prin aceste măsuri, cel mai puternic afectați au fost elevii din mediul rural, nevoiți să se deplaseze la distanțe tot mai mari de domiciliu sau să învețe într-un sistem de predare de mult timp abandonat în statele dezvoltate – învățământul simultan. De exemplu, la nivelul Județului Suceava, în anul școlar 2019/2020 învățau în sistemul cu predare simultană peste trei mii de elevi, deși autoritățile cunoșteau că este metoda cea mai ineficace pentru pregătirea elevilor, dar aceasta se demonstrase cea mai bună modalitate de a face ”economii” bugetare”, a explicat Ioan Bălan.

El consideră că acesta este și motivul pentru care o pondere importantă dintre elevii care învață în sistemul cu predare simultană înregistrează o rată foarte mică de succes pe următoarele cicluri de învățământ.

Ioan Bălan spune că și în condițiile extrem de dificile în care ministrul Educației a preluat mandatul și cunoscând că educația este puternic subfinanțată vrea să afle care sunt măsurile concrete pe care ministrul le va promova astfel încât învățământul cu predare simultană să se reducă substantial începând cu anul școlar 2020/2021 și, pe termen mediu, să fie eliminat din categoria improvizațiilor școlare.

El vrea să afle de la ministru în ce măsură școlile din mediul rural închise în scopul absurd al obținerii unor economii bugetare să fie redeschise, chiar dacă numărul de elevi dintr-o clasă este mai mic decât normativele legale.

„Vă rog să precizați dacă aveți în vedere măsuri concrete pentru cazul particular al Județului Suceava, astfel încât începând cu anul școlar 2020/2021 cât mai mulți elevi să studieze în condiții optime, nu câte 2-3 clase în predare simultană”, a mai solicitat Ioan Bălan. (T.B.)


Intră acum și în grupul de