Fostul prefect de Suceava Florin Sinescu și-a anunțat candidatura la funcția de primar al Sucevei din partea Pro România: După 16 ani de administrație Ion Lungu eu cred că Suceava este un oraș fără viață, fără dezvoltare economică și fără viitor și cred că e nevoie de o altă viziune de dezvoltare//VIDEO


Intră acum și în grupul de

Fostul prefect de Suceava Florin Sinescu și-a anunțat, joi, candidatura la funcția de primar al Sucevei din partea Pro România și a declarat că a venit în Pro România alături de doi oameni cu care a lucrat în perioada în care a fost prefect, respectiv Victor Ponta și Cătălin Nechifor.

El a spus că perioada când a fost prefect, împreună cu Cătălin Nechifor care era președinte al CJ Suceava, a fost o perioadă de normalitate la nivelul județului, că a existat o relație firească cu primarii, indiferent de coloratura politică și crede că lucrurile au mers bine în acea perioadă.

Sinescu a menționat că în perioada când a fost prefect, iar Victor Ponta a fost prim ministru, a apelat împreună cu Nechifor la acesta pentru soluționarea unor probleme atât din județ cât și din municipiul Suceava, amintind între altele situația disponibilizaților de la Termica, asigurarea finanțării pentru încălzirea din Suceava și din Vatra Dornei.

Fostul prefect a recunoscut că a fost decizie grea aceea de a candida la funcția de primar, spunând că va fi o luptă complicată în care se va implica în perioada următoare.

„Vom veni în fața sucevenilor și vom prezenta cum vedem dezvoltarea municipiului Suceava”, a spus Sinescu.

El a precizat că face parte din penultima generație care a terminat liceul înainte de 1989, iar aspirațiile celor care aveau 20 de ani la Revoluție despre cum va arăta România și Suceava nu s-au realizat în această perioadă.

Sinescu a spus că este nevoie să se implice toți cei din zona administrativă în dezvoltarea orașului amintind că el a acumulat peste 25 de ani de administrație și crede că pot veni cu o altă viziune în ceea ce privește dezvoltarea municipiului Suceava.

După 16 ani de administrație Ion Lungu eu cred că Suceava este un oraș fără viață, fără dezvoltare economică și fără viitor și cred că e nevoie de o altă viziune de dezvoltare pentru că, să nu uităm, în cei 16 ani, municipiul Suceava a avut venituri de peste un miliard de euro.Doar în acest an vorbim de un buget care are prevăzuți 126 de milioane de euro pe zona de venituri, o sumă importantă care nu cred că se regăsește în nevoia suceveanului”, a spus Sinescu.

Fostul prefect a mai spus că sunt multe probleme care nu sunt rezolvate în municipiul Suceava în toată această perioadă și crede că trebuie abordate cu un plan bine stabilit, să se acționeze după  o strategie foarte clară, într-o ordine firească a lucrurilor astfel încât aceste nevoi să fie satisfăcute.

Sinescu a menționat că e născut, crescut, educat în municipiul Suceava și că este legat puternic de acest oraș

El a arătat că, în viziunea lui, sunt patru piloni importanți care vor contribui la dezvoltarea Sucevei, dezvoltarea orașului în parteneriat cu localitățile din Zona Metropolitană, oprirea exodului forței de muncă și dezvoltarea economică ce va permite preluarea absolvenților USV în câmpul muncii, accesul tuturor sucevenilor la utilitățile municipale și o administrație participativă cu consultarea celor cu experiență, a adolescenților și a mediului antreprenorial.

Sinescu a explicat că primul pilon este legat de Zona Metropolitană, iar această soluție a fost sugerată de suceveni care de 15 ani de zile au început să se mute încet-încet din municipiul Suceava către localitățile limitrofe.

În toți acești ani nu s-a înțeles că Suceava, un oraș supra-aglomerat, cu amprenta la sol ocupată aproape 100 la 100, unde nu mai putem să dezvoltăm alte construcții pe raza administrativă, trebuie să se dezvolte pe această zonă metropolitană”, a spus fostul prefect.

El a menționat că administrația municipiului Suceava va trebui să aibă capacitatea să dezvolte proiecte în comun cu toate localitățile de pe lângă municipiul Suceava, să aibă puterea să vină cu proiecte mari, proiecte care să aducă dezvoltarea economică, să aducă aerisirea municipiului Suceava.

Sinescu a arătat că prima axă pe această zonă este înființarea unei societăți de transport metropolitan care să ofere o alternativă celor care vin în Suceava unde își desfășoară activitatea și vin și cu copiii spre unitățile de învățământ.

Când vei avea o alternativă de transport sigură și la timp vom putea să descongestionăm cât de cât traficul”, a spus candidatul Pro România.

Sinescu a mai spus că tot pe zona metropolitană e nevoie de noi căi de acces alternative către municipiul Suceava astfel încât să se poată facilita accesul între localități și municipiu.

El a arătat că o altă chestiune ce trebuie soluționată este exodul forței de muncă din Suceava.

„Avem o universitate cu peste zece mii de studenți, o forță de muncă specializată, dar din păcate, locuri de muncă pe profesiile pentru care ei sunt pregătiți nu se identifică la nivelul municipiului Suceava”, a spus fostul prefect.

El a menționat că s-a discutat foarte mult despre Parcul industrial, dar că acesta trebuie foarte bine gândit pentru că pe terenul de la Termica cele 160 de ha sunt ocupate de vechile construcții, așa că o dezvoltare poate fi doar în afara perimetrului municipiului.

Totodată, fostul prefect a vorbit de accesul suceveanului la utilități.

El a arătat că sunt încă foarte multe străzi de pământ, nu sunt balastate, nu este apă potabilă, nu sunt aducțiuni de gaze naturale peste tot în oraș ceea ce înseamnă că trebuie un program amplu astfel încât  fiecare sucevean să beneficieze de aceste facilități normale pentru un municipiu reședință de județ.

Un alt pilon important în viziunea fostului prefect este administrația transparentă și participativă.

„De multe ori asistăm la investiții care nu ajută la nimic și sunt stabilite de un grup foarte restrâns.Este nevoie în perioada care urmează de o transparență decizională în ceea ce privește actul administrativ.Îmi doresc o administrație participativă din partea tuturor categoriilor sociale și am intenția de a înființa colective consultative”, a spus Sinescu.

Potrivit acestuia aceste structuri consultative ar trebui să fie constituite din persoanele vârstnice cu experiență, dar foarte important este să fie consultați și adolescenții pentru ca ei să rămână în oraș, dar în egală măsură va trebui consultată și zona antreprenorială mai ales că din această zonă pot veni soluții tehnice și proiecte necesare.

„Cu o consultare publică deschisă putem gândi un plan de acțiune serios”, a spus Florin Sinescu.


Intră acum și în grupul de