Varujan Vosganian, fost ministru al Finantelor: „2011 este pentru Romania un an al stagnarii economice” (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Primii doi ani din actuala guvernare PD-L au însemnat o întoarcere cu cinci ani în urmă a României, în special în ceea ce priveşte datoriile şi pierderile, a apreciat vineri la Suceava, fostul ministru al Finanţelor, Varujan Vosganian, care ocupă funcţia de vicepreşedinte al PNL la nivel naţional.

Potrivit acestuia, în ultimii doi ani, România a pierdut, ca Produs Intern Brut, peste 20 de miliarde de euro. „România a pierdut 7,4% din PIB în 2009 şi 9% în 2010, comparat cu 2008. De asemenea, datoria publică a crescut la cel puţin 25 de miliarde de euro. Aşadar, România a pierdut fie din diminuarea avuţiei sale, fie prin creşterea datoriilor, peste 40% din PIB. Este o pierdere uluitoare pe care România nu a înregistrat-o nici măcar în perioada războiului”, a explicat Varujan Vosganian.

El a arătat că la acestea se adaugă dispariţia a circa un milion de locuri de muncă şi scăderea investiţiilor străine de la 9,5 miliarde de euro în anul 2008, la 2,6 miliarde de euro în 2010. „Mai trebuie spus că 2011 este un an al stagnării economice. Este un an în care puţina creştere economică nu are influenţe pozitive asupra investiţiilor şi asupra veniturilor”, a explicat Vosganian.

În ceea ce priveşte datoria publică a României, care potrivit vicepreşedintelui PNL a crescut în ultimii doi ani de la 13% la 35%, adică la cel puţin 25 de miliarde de euro, actualul Guvern PD-L ar trebui să le spună „bogdaproste” liberalilor pentru felul în care au lăsat România în anul 2008. „Guvernarea PD-L ar trebui să spună << bogdaproste >> pentru că le-am lăsat această moştenire, şi anume cea mai mică datorie publică din Uniunea Europeană. În 2008, am plătit dobânzi de 200 de milioane de euro pentru datoria publică, în 2011 vom plăti 2,5 miliarde, iar în 2013 suma va ajunge la 3 miliarde de euro”, a spus fostul ministru al Finanţelor, care consideră că România va avea o problemă cu refinanţarea datoriei externe, în condiţiile în care băncile europene îşi restrâng liniile de finanţare, iar pieţele internaţionale nu vor mai acorda refinanţări.


Intră acum și în grupul de