Tiberiu Prodan e foarte optimist in privinta reducerii numarului de parlamentari


Intră acum și în grupul de

Parlamentarii suceveni sunt convinşi că reducerea numărului de parlamentari este doar o problemă de timp şi că negocierile dintre partidele de la Guvernare vor stabili numărul final.

Senatorul PDL de Suceava Tiberiu Aurelian Prodan, care membru al Comisiei de administraţie publică, a declarat, că proiectul legii de comasare a alegerilor locale cu cele parlamentare este doar primul pas.

Tiberiu Prodan, care este şi vicepreşedinte al Comisiei naţionale pentru administraţie din PDL sustine că proiectul de lege iniţiat de MAI şi propus dezbaterii publice privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare este un prim pas în reforma legislaţiei electorale.

„Să reuşim mai întâi acest prim pas şi vedem apoi cum modificăm legea pentru reducerea numărului de parlamentari”, a explicat senatorul sucevean care a apreciat că proiectul legii de reducere a numărului de parlamentari trebuie să concorde cu ceea ce s-a votat la referendumul privind reforma clasei politice.

„Ori faci reducerea la ceea ce a însemnat rezultatul referendumului, ori nu mai faci nimic. Dacă există voinţă politică să punem în aplicare referendumul atunci să fie redus numărul de parlamentari la 300 şi să modificăm Constituţia să avem parlament unicameral”, a mai spus Tiberiu Prodan.

El a apreciat că după decizia privind comasarea alegerilor vor exista discuţii în ceea ce priveşte găsirea unei formule privind reducerea numărului de parlamentari.

„Deciziile politice în România se iau pas cu pas. Primul pas e comasarea alegerilor”, sustine senatorul PDL de Suceava.

Remintim că proiectul MAI de comasare a alegerilor în 2012 menţine norma de reprezentare a parlamentarilor din legislaţia în vigoare, ceea ce înseamnă că numărul acestora nu va scădea, la locale populaţia luată în calcul fiind cea de la 1 ianuarie 2012, iar pentru generale, cea înregistrată la 31 octombrie 2011.

Potrivit acestui proiect, supus dezbaterii publice până la data de 12 decembrie, norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaţilor este de un deputat la 70.000 de locuitori. Proiectul propune ca norma de reprezentare pentru alegerea Senatului să fie de un senator la 160.000 de locuitori.

De asemenea, se specifică faptul că numărul locuitorilor care se ia în calcul pentru parlamentare este cel comunicat de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerul Administraţiei şi Internelor la data de 31 octombrie 2011, repartizat pe localităţi, corespunzător structurii administrativ-teritoriale în vigoare.

Conform cifrelor din proiect, populaţia luată în calcul la 31 octombrie 2011 este de 22.305.133 de persoane.

În aceste condiţii, calculele indică faptul că numărul de parlamentari nu se micşorează, aşa cum a decis populaţia la referendumul din 2009 şi cum a hotărât recent coaliţia.


Intră acum și în grupul de