Premiul de Excelenta pentru promovarea inventiilor romanesti la nivel international, pentru eurodeputatul Petru Luhan, la Gala Proprietatii Intelectuale


Intră acum și în grupul de

În calitate de susținător al cercetării științifice românești, europarlamentarul PDL de Suceava, Petru Luhan, a participat miercuri la Gala Proprietății Intelectuale, în cadrul căreia a primit din partea juriului Premiul de Excelenţă pentru promovarea invențiilor românești la nivel internațional.

Evenimentul a avut loc la Bucureşti a reunit personalități marcante din lumea cercetării științifice românești, promotori ai acesteia precum şi oameni de afaceri români şi străini interesați de cercetarea științifică din România ca element de progres economic.

“Sunt extrem de onorat de această distincție. Este, dacă vreți o recunoaștere publică a activității pe care o desfășor de câțiva ani, cu scopul promovării inventatorilor români de care țara noastră are atâta nevoie. România este de ani de zile un exportator constant al celor mai bune creiere. Este o realitate tristă, în fața căreia, chiar şi cei responsabili direct de acest subiect dau semne de resemnare. Mă bucură titlul pe care mi l-au conferit astăzi organizatorii dar nu pot să nu recunosc că cel mai mare premiu ar fi întoarcerea acasă a cercetătorilor români talentați”, a declarat europdeputatul democrat-liberal sucevean, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, în cadrul Galei, organizată cu sprijinul Camerei Naționale a consilierilor în Proprietate Intelectuală şi Oficiului de Stat în Invenţii şi Mărci, au fost acordate premii pentru 8 categorii jurizate: Mărci Înregistrate, Brevete de Invenție, Legislație, Litigii de Proprietate Intelectuală, Drepturi de Autor, Invenţia anului în domeniul medical precum şi Invenția anului 2012.

În comunicatul de presă este amintit faptul că europarlamentarul Petru Luhan a organizat la sediul Parlamentului European din Bruxelles, expoziţia “Progresul UE prin Invenţii Româneşti”. Evenimentul s-a desfăşurat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui Parlamentului European şi a pus faţă în faţă inventatori români premiaţi la diverse saloane internaţionale şi numeroşi ambasadori, europarlamentari, investitori, membri ai Comisiei Europene.

Printre invențiile care au fost expuse la Bruxelles se numără un microsenzor care poate detecta cancerul la nivel molecular în urma analizei unei picături de sânge, în şase minute, un procedeu de obţinere a unui bioprodus pe baza de seleniu şi crom, o instalaţie care asigură diminuarea consumului de gaz natural cu cel puţin 12% faţă de alte instalaţii similare, o compoziţie de amestec ciment-polimer pentru pavat drumuri şi şosele care are un preţ de până la 40% mai scăzut faţă de infrastructurile rutiere tradiţionale, totodată având o durată de viaţă de până la 40 de ani, un Hyper CD-ROM capabil să stocheze 10 Terra Bytes, considerat a aduce o nouă revoluţie în stocarea datelor.

“Valoarea cercetătorilor români este mereu confirmată de palmaresul internațional. Intern, vorbim mereu despre progres economic. Facem scheme și strategii care de care mai controversate pe agenda publică. Niciuna dintre acestea nu mizează pe cercetarea științifică românească. Acesta este în viziunea mea un pol de resurse neactivat, care, cu o preocupare constantă din partea Guvernului, poate deveni un real motor al economiei românești”, a subliniat europarlamentarul român.

Vorbind despre momentul actual al cercetării românești Petru Luhan a precizat în comunicatul de presă că României îi lipsesc cercetătorii tineri (cu vârste cuprinse între 30-45 ani) majoritatea dintre aceștia activând în afara țării. “Vorbim astăzi de un număr de 30.000 de cercetători români care lucrează în afara granițelor românești. Se întâmplă asta pentru că salariile în cercetarea românească sunt sub nivelul celor din statele dezvoltate. Pe de altă parte, raportat la media europeană, fondurile alocate de România cercetării reprezintă un procent extrem de scăzut din PIB, chiar dacă alocările bugetare aproape că s-au dublat în ultimii doi ani.

Este nevoie de asigurarea unui cadru competitiv în domeniul cercetării din România, pentru a stimula repatrierea, măcar parțială a potențialului științific românesc. Laserul de la Măgurele reprezintă semnalul reabilitării domeniul cercetării științifice în contextul național și internațional. Această carte trebuie să fie atent gestionată!”, a ţinut să evidenţieze Luhan în comunicatul de presă.


Intră acum și în grupul de